La paella dels dijous. Cristina Clemente

informació obraAutoria:
Cristina Clemente
Intèrprets:
Lluïsa Castell, Núria Cuyàs, Jordi Andújar
Escenografia:
Elisenda Pérez
Vestuari:
Maria Albadalejo
So:
Damià Duran
Il·luminació:
Xavi Gardés
Ajudantia de direcció:
Muguet Franc
Sinopsi:

Dramaturga i guionista de moltes obres teatrals i sèries que heu vist els últims anys, Cristina Clemente recrea a El Maldà una situació límit viscuda en el si de la família. La Mercè dina cada dijous amb els seus dos fills, el Guifré i la Lia. I cada dijous els prepara una paella. Avui sembla un dijous qualsevol, un dijous com tants d'altres, però el fet que hagi fet la paella de marisc ja anuncia que serà un dijous especial. Ella els vol comunicar alguna cosa molt important, un fet que li ha canviat la vida. Ells sospiten que en passa una de grossa i potser treuen conclusions precipitadament.

Aquest muntatge forma part d'un projecte conjunt de col·laboració entre autors, autores, directors i directores catalans i de l'Argentina. Ha estat dissenyat entre tres sales de proximitat en el marc del projecte On el teatre batega , El Maldà (La paella del dijous), la Sala Flyhard (Silvia) i la Sala Versus Glòries (Rovira versus Rodríguez), cadascuna de les quals acollirà un muntatge diferent amb personatges compartits: aneu a veure-les totes tres i tindreu una visió de conjunt de la història que us expliquen. Les obres es veuran de moment a Barcelona, amb la intenció de fomentar les relacions artístiques bilaterals mitjançant l’intercanvi de professionals de les arts escèniques en projectes de producció i coproducció. En un futur pròxim, els muntatges produïts en aquesta iniciativa es podrien veure també en sales de Buenos Aires.

Una producció d’On el teatre batega, Sala Flyhard, El Maldà i Sala Versus Glòries.

En coproducció amb el Grec 2023 Festival de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Iberescena.

Crítica: La paella dels dijous. Cristina Clemente

02/11/2023

Paella amb noticia inquietant

per Ferran Baile

Els dramaturgs Nelson Valente, argentí, i Cristina Clemente, catalana, van reunir talent per treballar una trilogia a l´entorn de dues dones feliçment divorciades, que passats els 60 anys es troben i s´enamoren. Decideixen anar a viure juntes a una petita població d´Andalusia. El problema està en com dir-ho als fills, tots ja grans i aparentment independents econòmicament.

Nelson Valente va escriure Silvia, que es el que va passar a Buenos Aires amb la família argentina. Cristina Belmonte va escriure La paella del dijous que es el que va passar a Barcelona. Junts a quatre mans i dos talents van escriure la trobada d´ambdues families a Rovira vs. Rodriguez versus Rovira, a  Zahara de los Atunes que es la població andalusa on van anar a viure les dues mares enamorades.

Les tres obres es poden veure per separat o en l´ordre que es vulgui. Aconsellable veure la trilogia, per que cadascuna es complementaria amb les altres i molt divertida.

La paella del dijous, juga amb un divertit equívoc que fa que sorgeixin tots els afectes i desafectes habituals entre pares i fills, que sols es recorden, especialment els fills dels pares, quan toquen a som atén i van mal dades.

La protocol·lària trobada setmanal a l´entorn de una paella, per l´ocasió de mariscs, fa que tot suri i ens fem un far de riure i també, cal dir-ho ens emocionem, per que de res del que es diu i passa a l´escenari en som llunyans.

 

Els actors.

Lluisa Castell, la mare, ho broda i al seu costat, Núria Cuyàs i Jordi Andújar i també fan pinya en el bon nivell interpretatiu. L´obra ha estat dirigida per la directora, també actriu, Muguet Franc, co-fundadora de la Companyia La Brava. L´obra es va estrenar dins de la programació Grec 2023, a la Sala Flyard.

Per completar la informació

Veure comentaris de Silvia, La paella del dijous i Rovira vs. Rodriguez.

 

Text : ferranbaile@gmail.com