L'última trobada

informació obraAutoria:
Sándor Marai, Roger Peña
Direcció:
Abel Folk
Intèrprets:
Abel Folk
Producció:
Teatre Romea i Faig Produccions, Entresòl Produccions
Sinopsi:

Dos homes que de joves havien estat amics inseparables, es retroben després de 41 anys de no veure’s, per resoldre un secret que hi ha entre ells. Durant aquests 41 anys un d’ells ha viscut a l’Extrem Orient i l’altre no s’ha mogut de la soledat del seu castell a la remota Hongria. Però d’alguna manera tots dos han resistit, tots dos sabien que havien de tenir aquesta última trobada. Aquest duel en què utilitzaran com a armes els records. Per trobar la veritat d’un conflicte sobre el qual han estat pensant durant 41 anys.

Crítica: L'última trobada

30/10/2014

L'amistat revisada després de 40 anys d'absència i la gelosia mai resolta

per María José Ragué

Sandor Marai va publicar a Espanya El último encuentro l'any 1999 novel·la que s'havia publicat -i oblidat- en hongarès el 1944 i que va constituir un fenomen que ens va apassionar a tots. Després es van anar publicant més novel·les d'aquest autor que parteix sempre de la veritat com a força alliberadora. Totes han estat èxits i, fins i tot, alguna ja s'havia dut al teatre. Rosa Novell va protagonitzar "La dona justa" fa pocs anys al Teatre Borràs de Barcelona.

L'última Trobada la protagonitzen dos amics que han estat separats durant quaranta anys i, en aquesta darrera trobada, buscaran una veritat que els permeti alliberar-se. Estan en el petit castell de caça a Hongria, on viu un d'ells envoltat de música i art. L'altre ve de passar quaranta anys a l'Extrem Orient i a l'Àfrica. Entre ells dos hi ha un secret, el que s'ha quedat a casa seva espera aquest moment d'encontre. Entre ells, hi ha una dona, un adulteri no confirmat, la recerca és angoixant fins arribar a un gran dolor que porta també un alè de vida.

Abel Folk és un director molt hàbil que ens ofereix una posada en escena que mostra el fet teatral i deixa que el públic estigui quasi dins de l'escenari protagonista. Creiem en tot moment el seu personatge, com també el de Jordi Brau, dedicat des de fa dècades al doblatge, excel·lent en aquesta peça amb Folk.

Intervé també a l'obra un altre personatge, important en el significat, però de poca presència a l'escenari. És una antiga cuidadora del senyor del castell, que ha tingut una gran influència en ell. És Rosa Novell, que reapareix després de la seva greu malaltia de la que s'ha recuperat però que l'ha deixada cega. La seva potent i elegant presència i la seva exquisidesa omplen l'escenari quan hi és. Va ser un regal més d'aquesta estrena, sens dubte, important.

Trivial