Mars Joan

informació obraDirecció:
Roc Esquius
Intèrprets:
Núria Deulofeu/ Ivana Miño, Josep Sobrevals/ Ricard Farré, Vanessa Segura/ Míriam Tortosa, Isidre Montserrat
Il·luminació:
Xavi Gardés
Composició musical:
Diana Roig i Bernat Mestre (Bohardilla Studio)
Companyia:
Kònic Thtr, Regina Fiz
Sinopsi:

El Joan no és feliç. Està bé, sí, va fent, però no és feliç. La gent que l'envolta tampoc ho és, tot i que ells fan com qui res. Potser és el normal, potser, fins i tot, és l'única possibilitat. Però el Joan troba un viatge, un viatge que el transportarà directament allà on se suposa que hi ha els seus somnis. A les estrelles, a un lloc on tot serà nou i ell en serà el gran protagonista. Un planeta sense convencions socials que l'allunyen de la felicitat. Així que s'apunta al viatge sense pensar-ho, posant del revés el món de la seva parella i amics. Mars Joan no parla d'un altre planeta, no parla d'un viatge, sinó de la voluntat de fer aquest viatge, del qual, per cert, no podrà tornar.

El muntatge participa del programa Travessia Recomana. Informa't del projecte i juga amb el Trivial específic a totes les obres que l'integraran. La postfunció de l'espectacle serà dijous, 9 de febrer.

Crítica: Mars Joan

21/04/2016

Un drama personal en clau de comèdia amb untema que genera debat

per Jordi Bordes

La companyia Dara és valenta. S'ha atrevit a ficcionar com rebrien els amics i familiars la decisió d'una persona d'inscrire's com a candidat a viatjar a Mart. El tema, molt sucós pel que té de mediàtic, podia doimnar la forma teatral. Però l'autor i director Roc Esquius, ha sabut controlar la potència del tema i construir uns personatges que viuen un drama que esdevè un punt còmica per a l'espectador. Més enllà de la conversa de cafè "Tu aniries a viure a Mart sabent que mai més tornaràs a la Terra?" ha desplaçat la pregunta a "Què faries si la teva parella diu que et deixa per anar a Mart?". 

És, doncs, un nova aventura al futur (com aquell iMe que encara triomfa) i que respon a un plantejament generacional clàssic (el món de la parella, les ganes de viure fora de la rutina als 30 anys...). L'aire de desenfadat, de sorneguer amb el freaki protoastronauta, converteix l'obra en una peça per a un públic molt ampli. Construeix la trama, emmirallant-se còmicament en una mena de reality televisiu tronat, amb salts cronològics que ho fa dinàmic, atractiu i distret. La interpretació no planteja un grans registres dramàtics, serveixen a la trama, amb un text molt efectiu i gens pretensiós. L'actriu que se suma a la companyia Dara, Vanessa Segura (Petits monstres, 2015) presenta un nou registre, molt més fràgil i enamoradís amb una obsessió molt interessada.

Hi ha girs que es poden intuir però la gràcia és que tothom pot sentir empatia per tots els personatges en algun moment i que cap té plenament la raó. Esquius decideix que, fins i tot el més agosarat dels viatgers per la recerca de la felicitat es deixa enganyar per un fals paradís vital. Quan l'home arribi a Mart, a partir del 2026 (segons els càlculs científics) reproduirà els esquemes dramàtics de la Terra, aventura aquest Mars Joan

Trivial