Ronda naval sota la boira

informació obraIntèrprets:
Laura Aubert, Eduard Autonell, Bernat Cot, Núria Cuyàs, Xavier Frau, Laura Pau, Lluna Pindado
Direcció:
Adrià Aubert, Pere Riera
Dramatúrgia:
Maria Canelles, Adrià Aubert
Ajudantia de direcció:
Robert González
Escenografia:
Enric Romaní
Vestuari:
Maria Albadalejo
Il·luminació:
Jorge Mur
Composició musical:
Llorenç González
Autoria:
Pere Riera
Sinopsi:

L’obra de Pere Calders explica les peripècies de la tripulació d’un transatlàntic, El Panoràmic, que ha quedat encallat enmig d’uns estranys corrents circulars i envoltat d’una espessa boira que en dificulta el rescat, situació que portarà al vaixell, i a tota la tripulació, a l’inevitable naufragi. A través del dietari del protagonista, Oleguer Sureda i Armatell, podrem participar dels preparatius per l’esdeveniment fatal. Si la característica principal d’un naufragi és la imprevisió, en aquest cas està absurdament preparat: es reparteixen papers, s’assaja, es munta una orquestra per donar més solemnitat a l’esdeveniment, etc. El simulacre del naufragi esdevé el dia a dia dels personatges d’El Panoràmic. 

Amb aquesta obra, Calders es situa, ens situa, davant totes les possibilitats de la realitat, però des del límit. Volem utilitzar l’estructura volgudament caòtica de Ronda naval sota la boira per crear un espectacle d’univers caldersià on tingui lloc aquesta visió suvervsiva de la realitat que bascula entre l’humor i el compromís.

Adrià Aubert i Maria Canelles, finalistes en la categoria d'adaptació/ dramatúrgia. Premis de la Crítica 2016

Crítica: Ronda naval sota la boira

17/01/2016

La màgia de Calders

per Francesc Massip

Que una companyia de joves intèrprets tingui el coratge d'endinsar-se en la narrativa de Pere Calders, és un mèrit que cal destacar d'antuvi. Que ho faci amb frescor, ritme trepidant i amb veneració per la paraula caldersiana resulta molt reconfortant i prometedor. Els Pirates aplega un grup d'actrius i actors de bona dicció, òptims recursos escènics i acordats cantants. Capaços d'interpretar una munió de personatges amb habilitat fregolista i de fer-nos transitar amb renovat interès pel món de Calders, amb aquell humor murri, plagat de picades d'ullet a la realitat (la seva, que es projecta sospitosament sobre la nostra), ocurrències gairebé alienígenes, i una varietat de registres entretinguda i resoluta. Coneixíem el treball desimbolt de Laura Aubert, i ara descobrim les seves capacitats líriques, juntament amb l'espinguet de Núria Cuyàs, camaleònica i versàtil, de Lluna Pinado, sofisticada i fràgil, de Laura Pau o de Bernat Cot, per citar-ne alguns. L'equip sap descobrir l'arcana fascinació d'un text difícil i travat.

Trivial