Serà el nostre secret

informació obra



Intèrprets:
Marta Montiel, Elies Barberà
Dramatúrgia:
Daniela Feixas
So:
Lluís Robirola
Il·luminació:
Lluís Robirola
Escenografia:
Anna Tantull
Interpretació musical:
Gregori Ferrer
Direcció:
Daniela Feixas
Sinopsi:

Una de cada cinc persones a Catalunya ha patit algun tipus de violència sexual durant la seva infància. Malgrat que els abusos a menors tenen conseqüències físiques, emocionals i psicològiques per a tota la vida, impera el silenci davant d’aquests fets.

Només quan es pot explicar el que s’ha viscut, es pot començar a comprendre. La paraula dita ens fa prendre consciència, evidencia l’abús de l’agressor, la covardia dels encobridors i sacseja els valors de la nostra societat. Per això, a través del teatre Verbatim transmetem les experiències i reflexions de persones que han passat per aquesta experiència i l’han expressat. Les seves paraules i les dels especialistes que ens acompanyen poden ser una via per a comprendre, sensibilitzar-nos i posicionar-nos.

Un dels drets universals dels infants és el dret a la protecció, a viure en un entorn segur. Les dades diuen que el vuitanta per cent dels abusos es cometen en l’entorn familiar o de confiança de l’infant. Així, doncs, què passa quan la casa que t’hauria de protegir es converteix en la teva presó? Quines són les conseqüències quan els que t’haurien d’estimar són els que et fan mal?

Crítica: Serà el nostre secret

15/01/2021

No t'amaguis, parla!

per Pep Vila

Una obra que parla sobre els abusos sexuals a menors, amb dades que quantifiquen clarament aquesta greu problemàtica...doncs et preguntes: en aquests temps tan confusos en què vivim, on molts espectadors veuen el teatre com a vehicle d'evasió, qui l'anirà a veure i per què?

Doncs, ras i curt: "Serà el nostre secret" és una obra necessària, d'una banda per conscienciar una qüestió que no sembla encara clarament mostrada, i de l'altra per reclamar que qui l'hagi patit en algun moment, s'hi enfronti, i no hi visqui d'esquenes.

Aquí parlem de teatre verbatim, és a dir, no hi ha argument, ni exposició-nus-desenllaç: els actors Marta Montiel i Elies Barberà, es posen en la pell dels testimonis reals i són portadors d'unes dades brutals: a Catalunya, un de cada cinc menors ha estat víctima d'abusos, i una encara pitjor: el 90 per cent d'aquests abusos provenen de l'entorn familiar.

I quan sents això, i els escoltes, només tens una sensació: por; por per implorar que ningú visqui les situacions que expliquen, i por al pensar en tots els que l'han patit, amb les irreparables conseqüències físiques i psicològiques que arriben sobretot quan l'afectat decideix a parlar.ho.

Per que d'aixo tracta aquesta obra, que amb molta sensibilitat defuig l'horror i la morbositat: que se'n parli, que les veus callades es despertin i que els afectats no girin l'esquena a una crua realitat.