Sobre el fenomen de les feines de merda

informació obra



Dramatúrgia:
Joan Yago
Escenografia:
Albert Pascual
Producció:
La Calòrica, Tantarantana
Text:
Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius, Júlia Truyol
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

La Calòrica fa una àcida radiografia del sistema laboral contemporani amb el punt de partida de l'assaig "On the phenomenon of Bullshit Jobs" de l'antropòleg i activista David Graeber. El repte és construir un espectacle iintens i directe on, entre grans dosis d'humor, reflexionen sobre què és la feina, com serveix per a identificar cadascú, què s'espera d'ella i per què se li dedica una part tant important de la vida.

Crítica: Sobre el fenomen de les feines de merda

16/04/2015

El treball purifica l'esperit

per Andreu Sotorra

Fins ara, els joves aspirants llençats al mercat laboral, dins d'una previsió nefasta dels organismes educatius i professionals, es donaven a conèixer amb la tramesa de currículums emplenats amb els seus coneixements, les seves virtuts i els seus miracles. Però la companyia La Calòrica ha trobat un camí més directe, més eficaç i més denunciable amb un espectacle que no amaga la seva intenció ni la seva conclusió d'entrada: 'Sobre el fenomen de les feines de merda' és la contraresposta d'allò que deien abans i que ningú no es creia: "El treball purifica l'esperit".

L'espectacle de La Calòrica arrenca d'una citació antropològica del nord-americà David Graeber quan diu que, per culpa de la multiplicació de multitud de feines totalment prescindibles s'ha arribat a convertir-les en inútils i estúpides. Però la citació només és la porta d'entrada a una sèrie de petites peces que conformen el tot i que estan basades en experiències que, si no són reals, ho podrien ser, i que si no són autobiogràfiques dels mateixos intèrprets, també ho podrien ser.

Amb aquesta absoluta implicació, doncs, de personatges i intèrprets, els cinc membres de La Calòrica tant retraten com pot ser una entrevista de feina i els objectius foscos que s'hi amaguen o com es poden matar hores fent de suplent en una biblioteca escolar de l'Eixample o com es pot intervenir en un curset de preparació de joves a l'atur per fer de Pare Noel subvencionat per l'Ajuntament de Badalona, o com es pot triomfar fent de monitora en un curset de natació sense saber nedar, i tot plegat sense deixar de recórrer a referències d'abast popular a la xarxa com la paròdia del guàrdia reial britànic que va ser enregistrat pels turistes fa un any ballant, caminant i fent posats ridículs com un autòmat davant del Palau de Buckingham... potser perquè s'avorria, precisament, amb una feina de merda. (...)

L'enllaç a Youtube no està disponible.

Trivial