André i Dorine

informació obraAutoria:
José Dault, Garbiñe Insausti, Iñaki Rikarte, Edu Cárcamo, Rolando San Martín, Joan Yago
Intèrprets:
José Dault, Garbiñe Insausti, Edu Cárcamo
Composició musical:
Yayo Cáceres
Escenografia:
Laura Eliseva Gómez
Il·luminació:
Carlos Samaniego "Sama"
Vestuari:
Ikerne Giménez
Caracterització:
Garbiñe Insausti (màscares)
Ajudantia de direcció:
Rolando San Martín
Direcció:
Joan Mª Segura
Sinopsi:

En un petit saló, el frenètic clic d’una màquina d’escriure, s’embranca diàriament amb les notes d’un violoncel. Són André i Dorine, una parella d’ancians que, com tantes altres, ha caigut en la desídia, oblidant així el que un dia els va unir. De les parets penja el passat emmarcat, com a únic testimoni del que van compartir. Però un succés, la malaltia, serà l’encarregada de treure la pols de la seva relació, obligant-los a recordar qui van ser, per retrobar-se amb qui són. Recordar com han estimat, per seguir estimant.

Crítica: André i Dorine

19/06/2016

NO US EL PERDEU

per Ferran Baile

Ultima setmana a Barcelona. Una perfecta simfonía escènica d´excepcional sensibil.litat, capaç d´emocionar a joves i adults. Un cant sobre la vida, l´amor, les relacions generacionals, la vellesa, aquesta pandèmia silenciosa i domèstica que és l´alzheimer i la mort. Teatre visual amb màscares, sense paraules, que et toca directament al cor. Tres actors que es desdoblen de forma sorprenentment àgil en 12 personatges (14 màscares, la parella protagonista contempla vellesa i joventut), mentre la música (violoncel i guitarra), actua com a narrador emocional..  

Desprès del seu èxit a inicis de temporada al mateix Teatre Poliorama, exhaurint totes les entrades, Andre y Dorine, ha tornat aquest mes de juny sols tres setmanes, just desprès de la seva gira per México.

Estrenat l´octubre del 2010, ha trigat en arribar a Barcelona. El seu estrena a la ciutat va ser la passada tardor del 2015. Des del seu estrena el 2010, va viatjar, segueix viatjant, per més de vint països (23 en aquests moments, de Xina a Estats Units, passant per Nepal, Russia i un bon nombre de països europeus i llatinoamericans), i haver obtingut nombrosos premis entre ells el del Públic a la Millor Dramatúrgia al Festival de Birmingham (Regne Unit),  el  Premi al Millor Espectacle Estranger a La Habana (Cuba-2011) i a Los Angeles-Estats Units-premis otorgats pel Drama-Critics-Circle, els The best Ensemble Performance and The best Specialllity-Masks- març-2015).

Un espectacle concebut pels tres actors amb el director i l´ajudant de direcció (Garbiñe Insausti, José Dault, Iñaki Rikarte, Edu Cárcamo i Rolando San Martín), treballat durant quasi tres anys i que ha comptat amb la col.laboració d´altres destacats professionals en l´il.luminació (Carlos Samaniego-“Sama”), l´escenografia (Laura Eliseva Gómez), el vestuari (Ikerne Giménez) i especialment la música (Yayo Cáceres).

La companyia Kukunka Teatro es va crear el 2010 de la mà de dos joves i a l´hora experts actors-polfacètics, Garbiñe Insausti i José Dault. El seu primer espectacle va ser i és, André y Dorine, al que han seguit Solitudes, també treballant el teatre de màscares  i el món de la vellessa, i Taxidérmia de un gorrión, espectacle teatral i musical sobre la figura d´Edith Piaff.

Garbiñe Insausti (Hernani, 1981), actriu, cantant, pedagoga music-vocal, artista plàstica. Ha estudiat a Espanya, Polònia, Itàlia i França i ha actuat amb les companyies Yllana, Imprebís, Gato Negro, Atalaya…amb les que ha viatjat abastament per Europa i Llatinoamèrica. Compagina el seu treball d´actriu amb el de cantant al grup de folk contemporàni, Lantz. Recentment ha publicat el seu primer disc en solitari, com a solista, Ibilian. És la dissenyadora de les impressionants màscares de l´espectacle. Interpreta a Dorine (gran i jove).

José Dault (Zaragoza, 1976), és actor, format a Espanya i França i ha treballat al Centro Dramático Aragonés i a les companyies Teatro de la Fundición i Tranvía Teatro. Interpreta a André (gran i jove) i algun altre personatge.

Edu Cárcamo (Logroño, 1976), és actor-ballarí-acròbata i pedagog.  Interpreta al fill i un seguit de personatges secundaris i fa el doblet d´André en alguna de les escènes.

Iñaki Rikarte (Vitoria-Gasteiz, 1981), actor-director i dramaturg,  fundador i director de la Cia. Katubeltz, i col.laborador habitual del Centro Dramático Nacional i Compañía Nacional de Teatro Clásico. És el director de l´espectacle. 

Yayo Cáceres, va néixer a Curuzú Cuatiá-Corrientes-Argentina.  Músic i destacat actor és conegut especialmente com a membre de la compañía Imprebis. Ha composat, adaptat i dirigit música per a nombrosos espectacles. I també acomposat bandes sonores pel cinema. Compositor i interpret de la magnífica i sensible banda sonora original de l´espectacle.

Rolando San Martín nascut el 1972 és un artista multidisciplinar : actor-ballarí-coreògraf i director de teatre amb una amplia experiència. És l´ajudant de direcció de l´espectacle.

Text : Ferran Baile I Llavería, ferranbaile@gmail.com


Trivial