Tabac Rouge

Teatre | Dansa

informació obraCompanyia:
James Thiérrée
Autor:
Un coreodrama de James Thiérrée
Direcció:
James Thiérrée
Coreografia:
James Thiérrée
Escenografia:
James Thiérrée, directors d'escena: Anthony Nicolas, Fabrice Henches, Gerd Walter
Intèrprets:
James Thiérrée, Anna Calsina Forrellad, Noémie Ettlin, Namkyung Kim, Matina Kokolaki, Katell Le Brenn, Piergiorgio Milano, Thi Mai Nguyen, Ioulia Plotnikova i Manuel Rodríguez
Vestuari:
Victoria Thiérrée
Ajudant de direcció:
Sidonie Pigeon
So:
Thomas Delot
Il·luminació:
Bastien Courthieu
Caracterització:
Atrezzo: Sabine Schlemmer
Producció:
Théâtre Vidy Lausanne, Théâtre de la Ville Paris, Le Printemps des Comédiens Montpellier, Théâtre Royal de Namur, La Coursive Scène Nationale de La Rochelle,, Sadler’s Wells Theatre de Londres
Estrena:
Estrena a l'Estat espanyol
Sinopsi:

Les creacions de James Thiérrée són uns concentrats màgics de poesia i sorpreses i Tabac Rouge, en aquesta línia, no ho és menys: en un món apocalíptic i delirant, un decorat mòbil i titànic de tubs d’acer, miralls sense polir i aparells electrònics arcaics forma un tifó escènic al voltant d’un rei sense conte, gairebé sense regne, que vol escapar i no pot.

James Thiérrée és un visionari, una força creadora que composa complexos quadres  i invoca imatges de bellesa aclaparadora. Tabac Rouge, híbrid entre dansa i teatre d’impacte visual extrem, us hipnotitzarà des del primer minut i fins ben passat el final.

Després de La Veillée des Abysses i Raoul, amb les quals va deixar bocabadat el públic que va poder aconseguir una entrada per les funcions que es van representar al TNC al 2007 i al 2011, James Thiérrée torna al nostre país per estrenar al Festival TNT la seva nova creació: Tabac Rouge.

ESPECTACLE INAUGURAL

Crítica: Tabac Rouge

28/09/2014

Des de la catifa màgica de James Tiérrée

per Iolanda G. Madariaga

És tot un luxe pel TNT poder comptar amb James Tiérrée per a la inauguració del festival. Tabac rouge, la darrera creació de Tiérrée, continua en la seva línea d’espectacles molt personals on es recrea un microunivers particular des de la introspecció. Però, malgrat posar en escena un món oníric de desitjos  i obsessions, Tabac Rouge és un espectacle total; teatre total en el sentit més ampli i noble del terme. Música, dansa, circ, arts plàstiques, al servei d’una dramatúrgia teatral que aprofundeix en el coneixement del jo. Al final d’aquest viatge, es amb troba necessàriament l’ésser humà –nu, gran, universal- desproveït d’altres atributs. Tiérrée basteix els seus móns fantàstics –en els que tot hi cap i tot és possible- amb tendresa, rebel·lia, un cert patetisme -molt controlat- i grandíssimes dosis d’humor. Ens mostra una suprarrealitat polièdrica fascinant que apareix per art de màgia darrera del fum d’aquest “tabac roig”. Davant els nostres ulls desfilen, com en una gran parade (homenatge a Lindsay Kemp?), personatges estrafolaris, exèrcits sense pàtria (ni bandera, ni enemic), enormes joguines escèniques -escultures mòbils de llavor dadà que han anat creixent estèticament al llarg d’un segle-... en un espai escènic, construït amb tubs de bastides i miralls vells, esquarterats i entelats, que es transforma constantment i ens retorna a estones la nostra pròpia imatge, sota el dictat implacable de Tiérrée. Intèrpret de sí mateix, Tiérrée, rei sense regne ( o es diu Segismund?), desplega el seu meravellós retaule des de la seva talaia i, darrera la màscara clownesca, Tadeus Kantor sembla picar-nos l’ull, menys negre ara, no tant amarg. Malgrat el control, algun personatge s’escapa d’escena cap a  platea (als més grans els passen aquestes coses!). Tiérrée se’ns desvetlla com el gran hereu d’un immens patrimoni de l’intangible  que posa al nostre abast; ens obre les portes de la seva heretat i ens convida a passejar-nos acompanyats i guiats per grans intèrprets (ballarins, contorsionistes, acròbates, músics, pallassos o tot plegat), un equip capaç de convertir la tècnica en màgia i d’atrapar-nos en una espirall d’emoció que transforma i perdura com les grans essències de perfum.