Valentina Quàntica

informació obraCompanyia:
Cia. Anna Roca
Sinopsi:

Per què, si vivim en una societat que procura per la igualtat d’homes i dones, hi ha tan poques científiques reconegudes? Per què tenim tantes curiositats sense resposta? Per què és tan fascinant el món on vivim? Si vols resoldre aquestes qüestions, si ets dels que la curiositat et surt per les orelles o simplement tens ganes de descobrir allò que li passa pel cap a la Valentina, entra al seu laboratori i deixa’t sorprendre. Perquè un espectacle pot ensenyar-te més coses de les que creus!

Crítica: Valentina Quàntica

01/06/2021

Energia positiva

per Jordi Bordes

És opossible divertir l'udoiència de molt diversa edat tot reivindicant el valor de les dones científiques? Sí, com ho demostra la Cia Anna roca amb aquest muntatge entusiasta. La peripècia de la Valetina i el pollet Fernàndez (l'antagònic antiheroi que el fa d'ajudant) juguen a respondre una mena de qüestiuonari científic (de manera similar a Les Bianchis amb les preguntes més abstractes a Les clinck!). El muntatge juga a format televisiu, emulant Dinamiks (però sense necessitat de cridar massa, ja són prou cridaneres les situacions i les perruques d'investigadora excèntrica!) amb el públic que l'acompanya com les Hermanas Picahueso amb el seu show Excàlibur i altres històries d'aniimals morts.

Com altres muntatges, reivindiquen les científiques que són dones, en un món en què han privilegiat els home.s Ho diu tot per sobre, com de broma a velocitat del llamp, però sense deixart d'argumentar i reclamar-hi atenció. A diferència de La llista de Fem (la llista de Lourdes) o La volta al món en 80 ties o, en clau mitologia grega Hey, hermana, també incorpora cient´fiques que, avui, estan fent aançar la ciència, perquè cap espavilat se li apropii d'una idea (Solitud a Stromboli). El joc còmic combina molt bé amb la sorpresa, la subtrama amb Moira, la màquina que atèn les consultes, i sobretot elssorprenents exercicis cient´ficis i la forma d'explicar per què es produeix cada reacció quiíomica o física. Fresc, divertit, pedagògic i gens pretensiós.