RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


08/10/2024

Escena és el nou Barcelona Districte Cultural

per Recomana

Barcelona Districte Cultural es desplega en 47 equipaments culturals de la ciutat (majoritàriament a centres cívics) amb 380 activitats repartides en quatre especialitats: Escena (arts en viu), Pantalla (cinema), Temporals (exposicions) i Argumenta (xerrades)

Aquest article, però, se centra en aquelles actuacions que es podran veure aquesta tardor dins del circuit Escena amb programació gratuïta de teatre, dansa, música i circ. Podreu accedir fàcilment a les opinions dels membres de Recomana clicant els enllaços. Són breus indicacions que poden ajudar a comprendre millor l'interès i l'abast de cada proposta. L'Escena, el nou nom per definir el cartell que antigament es coneixia pel Barcelona Districte Cultural, és una invitació a deixar-se persuadir per la intuïció artística i la sorpresa del gir dramàtic, la cabriola circense o la contorsió coreogràfica. Que les oportunitats siguin tan accessibles és un privilegi per als barris que, des del primer any, se l'ha fet seu.

ESCENA comença aquest dimecres al Centre Cultural Albareda amb Tituba. Bruixa, negra i ramera. Serà la primera de més de 230 funcions de lliure accés en 34 escenaris repartits entre tots els districtes de la ciutat.Els programadors dels centres cívics aposten per propostes que s'adaptin bé als seus formats i que els permeti acostar-se als públics de cada barri. La temàtica pot ser molt variada: des de l'humor surrealista de Diana Pla Solina (Miss cosas y yo) a la sorpresa minimalista de Guillem Albà (Ma solitud). Per una altra banda, es recupera un títol celebradíssim a la cartellera catalana amb El gegant del Pi, de Pau Vinyals.

En circ, hi ha un clown molts desfasat amb Charlas de azucarillo, i una peça molt més intimista amb Mumusic Circus i Lara Poch a Lady Panda. I els de Voël, que han estrenat Nanuq, aquest Grec, presentaran la seva primera peça: Ex-Libris. Pel que fa al moviment, hi ha des d'una dansa d'arrel molt desinhibida i extenuant amb Rel i Grapa, dels germans Pérez Armero, o la parella Júlia Godino i Alexa Moya (que han estrenat un interessant Tan a prop, a Fira Tàrrega), presenta un celebrat Picnic on the moon i Elogio de la fisura de Lorena Nogal (un puntal amb Marcos Morau de La Veronal, d'aquesta darrera dècada). De Nogal, cal aplaudir treballs coreogràfics com Habitació 444: Aquí, que es representa pels museus, habitualment. Nogal (premiada amb el Premio Nacional de Danza aquest 2024, compartit amb Luz Arcas) i el duet Godino-Moya presenten en un programa doble de dansa molt suggerent.

Finalment, en clau familiar, la proposta és igualment eclèctica. Des de la connexió amb els nadons i els seus familiars a Juguem de la cia Ninnus, amb música i escenografia en contínua transformació, a la màgia quasi oriental de Hai, la pescadora de somnis, petites perles com les de Fes-t'ho com vulguis (La mama dels arbres) i propostes que reflexionen sobre la mentida i la veritat i ho fan amb l'art de les titelles com Mentida Podrida, de Cal Teatre.

L'oferta del Barcelona Districte Cultural és gratuïta i oberta, amb funcions accessibles per a tota la ciutadania i una aposta per l'acompanyament del públic, oferint experiències culturals enriquidores. La mediació busca nous públics i reforça els vincles amb el veïnat i les entitats locals i compta amb més de 50 activitats complementàries per acostar la cultura al barri, des de rutes històriques fins a tallers audiovisuals. El Barcelona Districte Cultural impulsa, per exemple, 45 funcions escolars per introduir els infants i joves a l'hàbit de gaudir de la cultura. Algunes funcions són adaptades amb mesures d’accessibilitat per a persones amb discapacitat (bucle magnètic, subtitulació i interpretació en llengua de signes catalana). Aviat és dit.