Al nostre gust

informació obraDramatúrgia:
Marc Artigau, Oriol Broggi
Direcció:
Oriol Broggi, Victor Alvaro
Intèrprets:
Laura Aubert, Jordi Figueras, Toni Gomila, Montse Vellvehí, Ramon Vila, Ernest Villegas / Oriol Broggi
Escenografia:
Oriol Broggi
Il·luminació:
Oriol Broggi
So:
Damien Bazin
Vestuari:
Berta Riera
Ajudantia de direcció:
Marc Artigau
Autoria:
José Sanchis Sinisterra
Sinopsi:

A la nit, a vegades sospitem com comença tot però ningú no sap com acabarà. Amb el teatre, amb la ficció passa el mateix... Un home discuteix amb un client. Què vol oferir-li? Només allò què desitja. La nit, com la ficció, empara espais i personatges que semblen sorgits del no-res. I de mica en mica l'escenari s'omple d'actors que són pesonatges i de personatges que són actors i avancem pel bosc d'Ardem i ens perdem com Rosencratz i Guilderstern, amb Di Filippo contat passes en un escenari, amb Txèlhov, amb Handke, amb l'amic Eleuteri d'Espriu i molts d'altres. Les paraules ens arrosseguen i ens porten molt més lluny del que podríem imaginar a un espai nou, a una històra nova, on l'art i la vida se citen i el resultat sempre és soprenent.

Espectacle premiat en la categoria d'adaptació/ dramatúrgia. Premis de la Crítica 2015

Crítica: Al nostre gust

01/12/2015

Una paradoxa per a espectadors prèmium

per Marc Sabater

Diu que els de La Perla 29 volien muntar Al vostre gust de Shakespeare però l’element pecuniari els va fer replantejar la vida, reorientar el projecte i reconduir-ne l’energia. I d’aquesta forma va néixer Al nostre gust, una mena de reacció a l’adversitat en la qual la companyia d’Oriol Broggi barreja textos i personatges de diverses procedències amb l’únic denominador comú de formar part de les fílies teatrals dels seus artífexs. Durant dues intenses hores, damunt l’escenari de la Biblioteca de Catalunya s’hi succeeixen Shakespeare, Mouawad, Hadke, Papasseit, De Filippo i molts d’altres, sense ordre ni concert. Ni, sobretot, concessions a uns espectadors que, si no opten per deixar-se portar per aquest magma sense fer-se massa preguntes, s’exposen a infartar intentant endevinar de quina obra és tal fragment, on havia sentit aquesta rèplica o qui és el personatge que deia això...

Al nostre gust és, per damunt de tot, una proposta, podria dir-se, per a espectadors prèmium. Prèmium, tant si accedeixen al viatge que proposa la companyia –i que en molts moments sembla perdre el rumb-- com si no poden reprimir la inevitable tendència a autointerrogar-se sobre la pròpia cultura teatral. Uns i altres, en qualsevol cas, es trobaran davant d’un espectacle tant arriscat i valent com dens i elevat. I, sobretot, paradoxal.

Paradoxal perquè hi ha un gran treball de dramatúrgia del propi Broggi i Marc Artigau, que aconsegueixen donar una aparença de continuïtat al que en realitat és un puzle amb peces que no necessàriament encaixen. Paradoxal perquè els actors són bons i, per norma general, estan molt bé, en especial Laura Aubert (actriu que ha de donar molta guerra en el camp del drama), Ramon Vila i Toni Gomila. Paradoxal perquè, tècnicament, la cosa té la signatura de La Perla i això vol dir una il·luminació excepcional, un espai escènic i un vestuari magnífics i un espai sonor impecable.

Paradoxal donat que, en definitiva, tot està perfecte i no es pot dir que no sigui un molt bon treball; però perquè, a la vegada, cal fer notar que tota aquesta energia es queda tancada a l’escenari. En d’altres paraules: una creació tant i tant ben acabada no aconsegueix trencar la inexistent quarta paret i acaba convertida en un aparador al qual els espectadors no poden accedir malgrat que, paradoxalment (i perdó per la insistència) a alguns fins i tot se’ls emporten a ballar damunt de l’escenari... A Al nostre gust hi ha més emoció dalt les taules que a la platea i un acaba marxant del teatre amb la sensació que no l’han deixat participar a la festa i que tot plegat està fet més en clau interna que externa. I enyorant el grandíssim espectacle que tindríem si s’hagués aconseguit obrir una via perquè el sentiment arribés al públic.


Trivial