As I Collapse

Nous formats | Dansa

informació obraSinopsi:

As I collapse és una peça coreogràfica protagonitzada per humans i micro algues lluminoses Pyrocystis Fusiformis, una espècie que emet una forta luminescència com a reacció al moviment sobtat. Si voleu participar d’aquesta trobada entre persones i algues us entregarem una mostra de Pyrocystis i les instruccions necessàries per tenir-ne cura i mantenir-les vives a curt i llarg termini, per intentar estendre el vostre vincle fins més enllà de l’espectacle. As I collapse és una proposta que consta de diverses capes: un vídeo introductori, la cria domèstica de les algues, una trobada virtual amb una intèrpret i, finalment, una meditació guiada. El Sismògraf oferirà la possibilitat d’una experiència presencial immersiva a un grup reduït d’espectadors, la resta podreu assistir a la cita on line sense haver-vos de moure de casa.

Es representarà en dietyce a la sala d'assaig del Teatre Principal i també es podrà seguir en streaming, a la mateixa hora.


Crítica: As I Collapse

25/04/2021

Com una endoscòpia a l'ànima

per Jordi Bordes

Reps un sobre on hi ha un una colònia de Pyrocystis fusiformes a casa. Et diuen quin tractament necessiten i et convoquen a què les manipulis per la nit a les fosques, per comprovar com aquests dinoflagelats del plancton marí emeten llum: acumulen energia al dia i produeixen llum durant la nit amb l'agitació dels corrents. Performance group fa una reflexió contemplativa sobre l'origen de la vida, sobre com l'ésser viu flueix i es transforma i, s'intueix, un cant a la responsabilitat de la fauna i la fora de La Terra. Una cosmovisió que coincideix amb el treball dansístic de Humanhood (Torus, Orbis, Sphera) o amb Lamajara (Ígnea, Labranza), entre molts d'altres. Olot segeix fidel a trobar noves latituds al moviment i fer-les conviure amb el paisatge tant propi de La Garrotxa (Waiting for Earthquakes, amb MoonRibas).

As I Collapsed és una invitació a la meditació. A entendre que el cos sec de La Terra suporta éssers vius amb una gran quantitat d'aigua (un 70% del pes del cos humà són de líquids). I despleguen una microcoreografia amb una càmra que enfoca els nusos de la mà com es desplacen, o com regalima una gota d'aigua des del sot de sota la nou tors avall. La calma ve amb la remor de les onades. La contemplació es participa quan s'abrace bosses d'aigua que equivalen al pes d'una guineu. d'un ocell o d'un arbust de romaní. L'aigua, com el plancton tendeix a moure's a buscar el desnivell per on regalimar i obrir-se a la vida. I, en la foscor i la intimitat es comparteix una veritat sabuda però no prou amarada.

Només al final arriba la demostració de la bioluminiscència, un instant que s'obriria a uns exercicis de meditació que es poden fer a casa i que, tot iq ue estava previst compartir-los en comunitat a la sala habilitada del Principal es va haver de tallar per les dificultats de connexió amb Copenhague. Per cert, que Recoil Performance Group és una companyia danesa d'artistes catalans. I tota la sessió es va poder fer sense sobretítols, un extrem a agrair en una sessió que procura evitar els límits. La pell és la funda que va crear l'home terrestre per contenir els seus líquids i sobreviure. Si no es cuida, quan es mor, tot es resseca i l'objectiu de tothom hauria de ser conviure amb els líquids, respectar-los i deixar que la Natura s'expressi al seu ritme exuberant provant de reduir els efectes del canvi climàtic. L'experiència sensorial d'As I Collapsed ens porta a fer una mena d'endoscòpia (no tant agònica com la de Castellucci a Juli Cèsar. Trossos) per la consciència, resseguint la llum que indica l'ànima. Com l'aigua, l'ànima vola del cos sec.