De tu a tu

Familiar | Circ

informació obra



Autoria:
Nacho Flores
Direcció:
Nacho Flores
Sinopsi:

Què passa quan dues persones, sense importar la raça o la condició, sense prejudicis, es troben a soles? Què sorgeix d’aquesta trobada íntima, sincera?

'De tu a tu' és un viatge a la introspecció de les relacions personals que sorgeixen en el duo, quan un individu està enfront d’un altre, quan no hi ha terceres persones ni interferències i després d’aquest moment de cortesia inherent a tot procés de comunicació comencen a passar coses. Neix la veritat, l’avorriment, el joc, l’amor, la comprensió, l’escolta, la ira, la fragilitat, la complicitat, la manipulació, la confiança...

I aquestes parelles, com a part d’un fractal complex, com a part d’una geometria aparentment irregular que es va repetint a escales diferents, com interactuaran en relacionar-se amb les altres?


‘Mur’ va ser el primer espectacle d’aquesta companyia amb la intenció d’enderrocar murs i contribuir a millorar un món ple de barreres i amb menys oportunitats per a moltes persones de la nostra societat. Els mateixos membres de la companyia són la prova de l’existència d’aquests murs i de la possibilitat d’enderrocar-los.

Al seu nou espectacle volen representar precisament la trobada entre persones quan ja no existeixen les barreres. Una trobada que permet una intimitat i una complicitat entre dues persones que es miren de tu a tu.

A ‘De tu a tu’ proposen un treball conjunt entre tots els artistes des de l’inici i la seva conceptualització, en tot el procés de creació, fins al moment culminant de representar tot el recorregut davant el públic. És un camí en què cadascú aporta i suma la seva forma de ser i de viure la seva pròpia realitat i, pel seu lloc, la seva manera d’interpretar.

És en la intimitat que es genera en la trobada, quan dues persones poden mirar-se als ulls, que se’ns brinda l’oportunitat d’aprofundir en les emocions i en les sensacions, el punt de partida i origen de l’espectacle.

www.mur.cat


Crítica: De tu a tu

05/04/2023

Celebrar la diversitat

per Jordi Bordes

Deia Semolina Tomic en l'entrega del premi Maria José Ragué (al Projecte Comunitari de l'Antic Teatre) que un projecte comunitari no es pot acabar en un sol espectacle. que cal donar-li continuïtat. Aquest és cas de les àvies de L'Antic Teatre (Souvenirs) i també del col·lectiu M.U.R.S., que integra Cronopis de Mataró i la fundació Maresme. Després del seu muntatge inicial, Mur, ara hi tornen amb De tu a tu. Els duets (i els números corals) contemplen un equilibri entre els dos col·lectius. S'hi respira una confiança i una seguretat en cada número, sigui en el malabarisme de boles, en les bicicletes acrobàtiques, en el de patins vs butaca amb rodes o en el joc d'equilibris finals.

Si en el muntatge anterior, es respirava un respecte absolut pel membres de la Fundació Maresme que començaven a treballar el circ, ara ho ha una complicitat de pista. S'aprofita cada element que atrapi el públic de cada participant. Sempre des de la sorpresa i l'entusiasme d'actuar per a un públic. és una nova proposta de números independents, en què només hi sintonitza la mateixa empatia sense cap més raonament argumentatiu que aquest de tu a tu que mostra les diferències, la diversitat i les celebra. En poques dècades, s'ha passat de viure tancats a casa com una desgràcia familiar a pujar als escenaris i disfrutar l'empoderament. Commou les ganes de viure i de compartir conjuntes. Llarga vida a l'espectacle que faria un díptc perfecte am el teatre d'Escenaris Especials de clàudia Cedó, per exemple (Els àngels no tenen fills, Mare de sucre, Cinema...) o de les funcions de Femarec, dirigit per Glòria Rognoni.