El bon lladre

informació obra



Producció:
Iria Producciones S.L.
Autoria:
Conor McPherson
Direcció:
Xicu Masó
Intèrprets:
Josep Julien
Escenografia:
Xicu Masó, Josep Julien
Vestuari:
Daniela Feixas
Il·luminació:
Adriana Romero Calvo
Sinopsi:

Conor McPherson ens commou amb el monòleg interior d’un home immers en una fugida impossible. L'autor ens convida a una road movie cap a l'infern en la qual els conceptes del bé i el mal són expulsats sense miraments de la carretera.

La presa, Sota el til·ler, Dublin Carol... Potser heu vist representades als escenaris barcelonins algunes de les obres del dramaturg irlandès Conor McPherson, un autor que ha escrit per al teatre, el cinema i la televisió i que amb aquest monòleg va trobar la veu que l'ha consagrat entre els lleons de la dramatúrgia britànica. En clau de monòleg interior o bé de thriller, McPherson teixeix un relat sobre els tot sovint ambigus conceptes del bé i el mal. El protagonista cerca la seva particular redempció mentre s'obre pas repartint cops a tort i a dret en la seva —malgrat tot— entendridora fugida cap endavant. Provarà d’escapar del seu destí, però fracassant una vegada i una altra, enredat en la teranyina en què s'ha convertit la seva existència. Però no podrà eludir el pes d’un passat que l’avança constantment en la seva desesperada carrera impedint-li trobar la pau i descansar a la riba del riu de la vida, aquí magistralment materialitzat en el fred i torrencial Shannon. Irlanda, la veu pessimista i atàvica del país de James Joyce, és, juntament amb el nostre antiheroi, l’altre protagonista del relat. Amb gran audàcia l’autor converteix un pinxo de baixa estofa que acaba de sortir viu de miracle d'un tiroteig en la versió fosca d’un cavaller medieval embarcat a la recerca d’un grial impossible i enamorat d’una dama que serà la seva perdició.

Crítica: El bon lladre

04/07/2014

UN BRILLANT MONOLEG PER A UN MAGNIFIC ACTOR

per Ferran Baile

Un excel.lent treball d´actor i un magnífic text configuren, El bon lladre, un molt recomanable espectacle de teatre de text. Es tracte d´un ben tramat monòleg del reconegut dramaturg anglès Conor Mc Pherson, les agitades peripècies d´un delinquent de curta volada que es veu embolicat en un assassinat múltiple entre gàngsters. Ell mateix ens relata els fets i la seva fugida amb la dona i la nena d´una de les víctimes, a la vegada que  tota la seva conflictivitat personal. Una “road movie”, exterior i interior, molt ben construïda i interpretada per l´unic actor en escèna, Josep Julien, en un dels seus millors treballs, que ens fa somriure i arriba a commoure´ns posant-se en la pell d´aquest contradictori personatge, un perdedor però no desproveït d´una certa grandesa que ell mateix es nega. “Volia ser on em necessitessin. On fes falta. Però la gent com jo no fem falta enlloc”. En Julien ha comptat amb la complicitat d´un gran director d´actors, també gran actor, com és en Xicu Masó, treballant de forma exquisida els detalls, els matisos. Treball d´actor, direcció d´actor, setanta minuts que t´enganxen i et porten de la mà fins l´emotiu final, un molt bon espectacle de teatre de text.

A la representació d´ahir dijous, hi eren com espectadors bastants actors coneguts i directors com Lluis Pasqual (Teatre Lliure), Victor Alvaro (Teatre Almeria, que sembla ser que serà el lloc on l´espectacle farà temporada, aquesta tardor) i Jordi Pèrez-Marilou Roqueplan i Carla Vallès (Teatre La Vilella, a 50 metres del Teatre Grec, la recent inaugurada sala en la que varen estar assajant l´espectacle fins l´estrena. Una sala a descobrir per molts espectadors).

 Josep Julien (Barcelona, 1966), és un conegut actor llicenciat a l´Institut del Teatre que treballa habitualment al teatre, al cinema, la televisió i fent doblatge. Es va fer popular als inicis, quan encara tenia pel, per un seguit d´anuncis de Telefónica (en un dels quals demostrava el seu virtuosisme amb la pilota, un dels seus somnis era ser jugador del Barça). Fa poc, demostrant la seva versatil.litat, comicitat i drama, ha fet popular a Vicente Luján el malvat personatge de l´exitosa sèrie televisiva, Amar en tiempos revueltos.

Xicu Masó.Actor, director i docent, es va formar al Teatre Lliure com ajudant de Fabià Puigserver i Lluis Pasqual. Va fundar la històrica companyia El Talleret de Salt, el 1977 i l´Escola de Teatre El Galliner de Girona. Un dels seus darrers estrenes com a director va ser el mes d´abril al TNC, dirigint la ITNC (Jove Companyia del Teatre Nacional), amb la seva brillant adapatació i posta en escena d´ El cantador de Pitarra. El darrer, Sota el til.ler (Sala Beckett).

Conor McPherson (Dublin, 6 d´agost del 1971), és un brillant escriptor i director irlandés, del que hem pogut veure a Barcelona, La presa, dirigida per Albert Dueso al Teatre Romea, el 1999, i interpretada per Boris Ruiz, Andreu Benito, Xavier Capdet, Angels Bassas i...Josep Julien. El 24 d´abril d´enguany i al llarg del mes de maig, es va poder veure Sota el til.ler, a la Sala Beckett, dirigit per en Xicu Massó. Anteriorment, desembre del 2009, i també a la Sala Beckett i de la mà de Manuel Dueso, director i actor, junt a Àurea Màrquez i Bernat Quintana, es va poder veure Dublin Carol (Cancó de Nadal a Dublin), dins d´un cicle dedicat a l´autor, que es va completar amb El mariner (dirigit per Victor Muñoz-Lectura dramaritzada dins L´Obrador), Una ciutat brillant (dirigit per Jordi Vila, amb Andreu Benito, Joan Dausà, Clara Galí i Santi Ricart, producció del Centre d´Arts Escèniques de Terrassa), i Rom amb vodka (dirigit per Mireia Cirera, amb Pep García Pascual, producció de Faig Teatre de Manresa).

Text : ferranbaile@gmail.com


Trivial