El profeta

informació obra



Direcció:
Israel Solà
Intèrprets:
Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Júlia Truyol
Escenografia:
Albert Pascual
Vestuari:
Albert Pascual
Il·luminació:
Albert Pascual
So:
Josep Sànchez-Rico
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

1915. Una noia ha tingut una aparició de Crist a la capella del seu poble. 1968 Christiaan Barnard decideix fer el primer transplantament de cor a Ciutat del Cap. 2015. Una noia s'ha curat miraculosament després d'abandonar el tractament mèdic per la seva malaltia. Una historia sobre els visionaris i la fe. Què creiem? I què és el que ens porta a creure-ho? Sobre aquestes preguntes reflexiona El Profeta.

El Profeta és una obra que reflexiona, o més aviat dissecciona, la nostra manera d'enfrontar-nos a les creences. Per fer-ho, El Profeta visita tres èpoques diferents: una dominada per la fe, una altra per l'explosió de l'avenç tecnològic i una altra per la crisi del raonament científic. A cadascuna d'elles hi trobem tres personatges que encarnen tres postures diferents: el profeta, el creient i l'escèptic. L'objectiu no és altre que posar en contrast els mecanismes que ens fan creure o no en alguna cosa.

L'obra parteix d'un procés de creació col·lectiva a partir de la crisi del pensament científic i l'auge de les noves espiritualitats que en què vivim immersos actualment. Segons Israel Solà, director de l'espectacle, "ens sentim fascinats pels horitzons que aquestes espiritualitats que ens dibuixen, però creure sense més ens sembla pueril i per això, busquem a qualsevol preu demostracions científiques per aquestes idees, i automàticament les creiem. Però en el fons cadascú tria el que vol creure. És a partir d'aquesta idea que es desenvolupa l'espectacle".

Crítica: El profeta

07/04/2016

La Calòrica se pone seria con un reflexivo pulso a las creencias

per Imma Fernández


Pasan los años, las décadas, y el ser humano sigue agarrándose a las creencias (sea la religión, la ciencia, la meditación o lo que sea) para no caer en el abismo existencial. Creer o no creer, esta es la cuestión que La Calòrica plantea en El profeta (Teatre Tantarantana), un brillante pulso entre visionarios y escépticos; entre ciencia y fe, que firma como creación colectiva sin el concurso de su habitual dramaturgo Joan Yago y con el director Israel Solà al frente. La compañía artífice de aplaudidas gamberradas no exentas de compromiso como La nau dels bojos, L’Editto Bulgaro y Sobre el fenomen de les feines de merda se ha puesto seria esta vez en sus formas en un montaje que atrapa con una muy hábil y ágil dirección que engarza con extrema precisión y claridad tres pequeñas historias –con tres personajes cada una– que acontecen en épocas distintas.
Asistimos al desconsuelo de una joven huérfana a la que se le aparece el hijo de Dios en la capilla del pueblo, en 1915, frente a la feroz incredulidad de su hermana y el párroco; viajamos al hospital de Ciudad del Cabo (Sudáfrica) donde en 1968 el visionario Christiaan Barnard porfía por pasar a la historia con un milagro científico: el primer trasplante de corazón humano, y llegamos a nuestros días con una mujer enferma de cáncer en fase terminal que huyó de un centro hospitalario de EEUU para probar terapias alternativas y reaparece sana al cabo de seis años. Su hermano le da portazo mientras despierta la curiosidad de la cuñada, que la pretende de conejillo de Indias para examinar su caso y racionalizar los hechos.

El excelente trabajo del reparto –Aitor Galisteo-Rocher, Esther López y Júlia Truyol–, con sus mágicas transiciones y desdoblamientos marca de la casa, apuntala una función que se basta de tres puertas, una mesa y unos mínimos recursos de vestuario para que el espectador salte de relato en relato, de emoción en emoción, sin perder nunca el hilo. Lo facilita la claridad expositiva y la concisión de unas historias que ponen el acento en cómo ser partícipe de cualquiera de esas creencias determina las relaciones con los otros.
La fascinación que despiertan hoy las nuevas espiritualidades y seudociencias, y la crisis del razonamiento científico, señales de la necesidad de agarrarse a algo en este mundo a la deriva, inspiró esta pieza que cuenta con un final lapidario: «Es muy fácil creer en aquello que te gustaría que fuera cierto». Lo que queda claro es que la compañía La Calòrica nos sigue dando buenas razones para creer en ella

L'enllaç a Youtube no està disponible.

Trivial