El test

informació obraIntèrprets:
David Bagés /Sergio Caballero, Dolo Beltran / Carme Poll, Mima Riera / Clàudia Costas, David Vert/ Jordi Brunet
Companyia:
Forani Teatre
Autoria:
Forani Teatre
Sinopsi:

Què escolliries? 100 mil euros ara mateix, o 1 milió d’aquí a deu anys? Així de simple, així de difícil.

Aquest és el dilema al que s’enfronten l’Hèctor i la Paula —un matrimoni amb problemes econòmics— quan el Toni, un bon amic de la parella, els planteja el test de personalitat que ha elaborat la Berta, la seva actual companya, una psicòloga molt exitosa i mediàtica.

La decisió que ha de prendre el nostre matrimoni sembla ben senzilla: conformar-se amb una petita fortuna a l’instant, o esperar deu interminables anys per guanyar deu cops més. El que comença sent un supòsit teòric, un simple test de personalitat, anirà poc a poc despullant les personalitats i els secrets més profunds dels nostres personatges, els obligarà a posar preu als seus principis i, finalment, els empenyerà a prendre una decisió que els canviarà la vida. Qui sap si per sempre.

Crítica: El test

26/02/2016

Què val més: un ou avui... o una gallina demà?

per Teresa Bruna

La Sala Muntaner ha estrenat El test, un espectacle per a quatre actors que interpreten David Bagès, Dolo Beltrán, Mima Riera i David Vert. La direcció és a càrrec de la sempre brillant i premiada Cristina Clemente, que ha comptat amb petits col·laboracions dramatúrgiques del també brillant i premiat Jordi Casanovas, que en aquesta ocasió signa l'espai escènic. L'autor és Jordi Vallejo, un guionista de cinema i serials de televisió, que s'estrena al teatre amb aquest text. A la presentació ens va explicar que, des de feia anys, li barrinava traslladar al teatre el Test del Núvol, un experiment psicològic que consisteix en posar una llaminadura davant d'un nen i proposar-li si prefereix menjar-se-la o esperar 15 minuts i menjar-ne dues. Va considerar que era una història molt teatral si la sabia traslladar als grans I què pot interessar tant als grans com una llaminadura als nens? Doncs els diners, ves!

La història transcorre a temps real durant la inauguració del pis del Toni. Convida els seus amics de l'ànima, l'Héctor i la Paula, bastant més pobres que ell però molt estimats. Fins al punt que els ofereix 100.000 euros al moment o un milió d'aquí a 10 anys, si són capaços d'esperar. El test és una idea de la seva nòvia, la Berta, una psicòloga mediàtica i sobradeta, que mai tanca la guixeta i es dedica a prescriure les anomalies mentals dels seus amics.

I és que els quatre són força pintorescos: la Paula és una naturista radical, que cada moviment, pensament o gest que fa a d'estar d'acord amb la supervivència del Planeta. Fins i tot el mòbil se'l busca sostenible! Va a botiguetes amb hipsters, no coneix el Mercadona i pren Flors de Bac. El seu marit, l'Héctor, és un somiador que està content amb el seu bar i somia en tirar-lo endavant. Pot acceptar els diners del seu amic però no els favors del seu sogre. I no es pot dir res més, perquè és un thriller. No paren de passar coses i les sorpreses hi són a dojo. No sé si és perquè forma part del repartiment, però lliga molt amb el teatre de Casanovas, aquella intriga de L'idiota, o l'estada en un menjador de Vilafranca, per exemple. I també se li pot veure un punt de Un déu salvatge de la Yasmina Reza, pel sidral que s'acaba organitzant entre tots quatre. Totes aquestes influències -o casualitats- juguen molt a favor de l'autor, que sap dominar el text fins al punt d'explicar una autèntica tragèdia que no aconsegueix treure el somriure de la cara de l'espectador.  Trivial