El test

informació obraIntèrprets:
David Bagés /Sergio Caballero, Dolo Beltran / Carme Poll, Mima Riera / Clàudia Costas, David Vert/ Jordi Brunet
Companyia:
Forani Teatre
Autoria:
Forani Teatre
Sinopsi:

Què escolliries? 100 mil euros ara mateix, o 1 milió d’aquí a deu anys? Així de simple, així de difícil.

Aquest és el dilema al que s’enfronten l’Hèctor i la Paula —un matrimoni amb problemes econòmics— quan el Toni, un bon amic de la parella, els planteja el test de personalitat que ha elaborat la Berta, la seva actual companya, una psicòloga molt exitosa i mediàtica.

La decisió que ha de prendre el nostre matrimoni sembla ben senzilla: conformar-se amb una petita fortuna a l’instant, o esperar deu interminables anys per guanyar deu cops més. El que comença sent un supòsit teòric, un simple test de personalitat, anirà poc a poc despullant les personalitats i els secrets més profunds dels nostres personatges, els obligarà a posar preu als seus principis i, finalment, els empenyerà a prendre una decisió que els canviarà la vida. Qui sap si per sempre.

Crítica: El test

17/01/2017

Un dilema curiós per debutar en la comèdia comercial amb èxit

per Teresa Ferré

Jordi Vallejo és el darrer guionista audiovisual que s’ha iniciat en l’escriptura teatral. El Test ja té una temporada de vida, ha tornat aquest desembre a la Muntaner per continuar gira per Catalunya i es representa a Madrid des del setembre passat. El muntatge en català compta amb una direcció àgil i encertadíssima pel que fa al moviment dels intèrprets de Cristina Clemente, i un espai escènic de Jordi Casanovas molt adient per representar el pis de luxe, un milió d’euros trinco trinco, en el qual es desenvolupa l’acció. 

L’esquer indiscutible de la peça és que l’espectador ja sap el dilema al que s’hauran d’enfrontar els protagonistes: acceptar 100.000 euros a l’instant o esperar deu anys fins que es convertiran en un milió. (...) La decisió davant el repte és el marc de tota una sèrie de trames i temàtiques com la relació de parella, l’amistat, l’èxit professional o la coherència ideològica que l’autor serveix a bon ritme, en ocasions en rèpliques previsibles i en general de manera que qualsevol espectador s’hi podrà reconèixer. Cal destacar la caricaturització que fa d’uns personatges ja per naturalesa arquetípics. (...)

El Test és un debut encertat, una obra que pot tenir perfectament llarga trajectòria, un exemple més de la comèdia escrita des d’una fórmula comercial per fer passar una estona distesa i alhora emportar-se alguna reflexió interessant sobre la naturalesa humana. 

Trivial