Helverova noć (La nit d’Helver)

informació obraCompanyia:
Kamerni Teatar 55, Cia. La Reial
Intèrprets:
Ermin Bravo, Mirjana Karanovic
Producció:
Kamerni Teatar 55
Escenografia:
Kemal Hrustanovic
Vestuari:
Ramiza Saric
Dramatúrgia:
Ljubica Ostojic
Il·luminació:
Elvedin Bajraktarevic
So:
Edin Hajdarevic
Estrena:
Grec 2015
Sinopsi:

En una ciutat sense nom, en algun lloc d’Europa, Helver i Carla s’amaguen. De fet, podrien ser a qualsevol país sotmès a crims, guerres o persecucions: des de l’Alemanya nazi a Ruanda o l’antiga Iugoslàvia. Aquí es viu una guerra civil que ho assola tot, d'aquí que els protagonistes s'amaguin, tot i saber que és només qüestió de temps que els trobin. Corren perill, però Helver, que pateix una discapacitat intel·lectual, ho veu tot com si fos només un joc de soldats.

"La nit d’Helver", una obra del polonès Ingmar Villqist dirigida per Dino Mustafić (Sarajevo, 1969), ens parla de com el militarisme creixent contamina les societats i s'infiltra fins i tot en els assumptes domèstics. Estrenada a Sarajevo el 2004, ens ofereix una visió sobre el comportament humà quan s’esgoten les possibilitats de fugida. La companyia Kamerni Teatar 55 va mantenir la seva missió de «resistència cultural a l’agressió i la barbàrie» en la Sarajevo assetjada, entre 1992 i 1995. Entre bombes i foc de morters, el grup es va mantenir fidel als seus principis i va celebrar fins a vint-i-vuit estrenes d’un repertori sense adscripcions polítiques, nacionals ni religioses.

Crítica: Helverova noć (La nit d’Helver)

04/07/2015

Una maldad inocente que llena de aplausos el Romea

per Elisa Díez

(...) La maldad de los seres humanos impresiona. Da igual que hayamos visto historias similares en repetidas ocasiones, siempre hay algo que nos atrapa, que nos deja perplejos, sin respirar. La historia de Helverova Noc está hilvanada de pequeñas anécdotas, incluso hay momentos que despiertan una ligera sonrisa, aunque estés expectante porque alguna cosa te la borrará de inmediato.

Impresionantes interpretaciones de los dos actores: Ermin Bravo y Mirjana Karanovic en una obra que requiere un alto grado de nivel físico y psicológico por parte de los intérpretes. La naturalidad es su cualidad más destacada de las interpretaciones. La dirección de Dino Mustafic recuerda a pinceladas a las de Veronese (quizás la estética también ayude a esto último).

Nos recuerda el programa de mano que durante la guerra de Sarajevo (1992-95) esta compañía no cesó su actividad y estrenó 28 producciones, algunas con la única iluminación de velas. Este fin de semana son los encargados de iluminar el Grec 2015 y ya se han convertido en la primera joyita del festival. Brillante. ¡Déjate deslumbrar!

Trivial