Idiota

informació obraIntèrprets:
Anna Sahun
Autoria:
Hausson, Jonas Hassen Khemiri
Direcció:
Hermann Bonnín, Adrian Devant
Il·luminació:
David Bofarull
Vestuari:
Irantzazu Ortiz
Ajudantia de direcció:
Marc Angelat
Sinopsi:

Un home es presenta a unes molt ben remunerades proves psicològiques. Formen part d'un misteriós experiment que una important fundació està desenvolupant. El que l'home creu que serà una manera fàcil i senzilla d'aconseguir els diners que necessita per resoldre els seus problemes econòmics, es convertirà en una autèntica trampa tant física com psicològica. Una atractiva psicòloga el posarà a prova duent-lo a reaccions totalment insospitades per ell. Només concentrant-se serà capaç de sortir-se'n. Si no ho aconsegueix, el final serà fatal.

Crítica: Idiota

27/05/2015

Divertit, angoixant, crític... tot alhora

per Toni Polo

Jordi Casanovas en estat pur, diria. Ens presenta una història estressant, angoixant, absurda, crítica, divertida, psicològica, intensa. Un home es presenta a unes proves psicològiques molt ben pagades. O això es pensa, perquè de seguida descobrirà que potser no ho estan tan, de ben pagades…

Ramon Madaula es posa a la pell d’un petit empresari  hortera i despreocupat que està amb l’aigua al coll i Anna Sahun, a la d’una psicòloga intransigent, dura i insensible que, des del minut zero, té la paella pel mànec. Madaula, amb cua perilla, camisa hortera, botes camperes i pensaments d’adolescent exaltat, es fa divertit, desgraciat, trist i fins i tot entranyable en una interpretació superba. Ella, extremadament elegant, guapa, segura de si mateixa i de tot el que fa, severa (parla en alemany, fins i tot!)... de vegades, fa venir ganes de trencar-li la cara. De manera que el joc, farcit d’enginys i endevinalles, funciona en tot moment.

Tot transcorre en temps real (el que deuen durar aquesta mena d’entrevistes), en un despatx ampli i lluminós que, però, arriba a transmetre, quan convé, sensació claustrofòbica. El diàleg, àgil, proper realíssim, ajuda a inhabilitar el menor símptoma d’avorriment o de pesadesa que es pogués percebre. La tensió es palpa des que resulta que aquesta empresa ho sap tot, del visitant i que en el joc (feina? entrevista? enquesta?) estan involucrats familiars de l’innocent aspirant.

Lliçons: hem de llegir-nos els contractes abans de firmar-los, hem de pensar-nos molt bé les coses que diem, hem de raonar abans de renunciar a una cosa... Totes aquelles lliçons que ens sabem a la perfecció però que, en el moment de la veritat, potser no apliquem.


Trivial