L'Orfe del clan dels Zhao

informació obra



Autoria:
Ji Junxiang (s. XIII)
Direcció:
Oriol Broggi
Dramatúrgia:
Marc Artigau i Oriol Broggi
Adaptació:
Joan Sellent, a partir de la trad. castellana d'Alicia Relinque
Intèrprets:
Julio Manrique, Pablo Derqui, Lluís Marco, Ernest Villegas, Marta Marco, Borja Espinosa
Interpretació musical:
Joan Garriga
Il·luminació:
Pep Barcons
Vestuari:
Berta Riera
So:
Damien Bazin
Vídeo:
Francesc Isern (projeccions)
Producció:
La Perla 29
Caracterització:
Àngels Salinas
Assesoria de moviment:
Isaac Morera (mestre d'armes)
Sinopsi:

Basada en una obra clàssica xinesa apropa la història d’un orfe que venjarà la mort de la seva família. El clan Zhao al complet és exterminat en una matança. La pròpia reina porta al seu ventre un Zhao i el mateix dia de la massacre dóna a llum. Cheng Ying, un metge - sanador, l’assisteix en el part i sacrifica al seu propi fill acabat de néixer per salvar a l’últim membre de la dinastia. Zhao Wu, amb l’ajuda del doctor, buscarà venjar-se de la família rival i dels assassins quan es faci gran i descobreixi la implacable veritat de la seva infància emprenent un èpic viatge de sacrifici i venjança.

Premi de la Crítica 2014 a l'espectacle. Premi de la Crítica a la direcció (Oriol Broggi). Premi de la Crítica a la dramatúrgia (Marc Artigau/ Oriol Broggi).


Crítica: L'Orfe del clan dels Zhao

02/05/2014

Per a mi l'espectacle de l'any a Barcelona

per María José Ragué

La reflexió que ens proporciona mirar cap al passat fa que els mites tornin als nostres escenaris... 

L'orfe del clan Zhao té els seus orígens a la Xina al segle XIII. L'obra ens mostra la lluita entre el bé i el mal a partir de l'enfrontament entre dues grans families. Els Tu'an Gu volen exterminar als Zhao Dun, els cal exterminar el darrer nen nascut i per això organitzen una massacre com Herodes. Però el darrer nen havia estat lliurat per la mare a un metge que el protegirà i fins i tot per fer-ho donarà el seu propi fill als botxins. La tirania i la corrupció s'imposa al regne però quan aquest nen faci vint anys se li dirà la veritat i lluitarà per recuperar els seus títols i propietats en una batalla sagnant. L'obra s'atribueix al dramaturg del segle XIII Ji Junxiang i ha tingut diverses versions al llarg dels segles. El 2012, en adaptació de James Fenton i direcció de Gregoy Dorma es va poder veure per la Royal Shakespeare Co. a Stratford upon Avon on possiblement la veiés Oriol Broggi qui ara, amb dramatúrgia pròpia i de Marc Artigau i versió de Joan Sallent, l'ha portada amb gran éxit al Romea de Barcelona. Broggi, que ha fet Incendis o 28 i mig té tendència a aquests espectacles mítics i té tendència a una organicitat formal que el porta a utilitzar espais buits, terra cobert de sorra, fum que difumina l'acció, música, públic situat entorn de l'escenari....I això ha fet ara al Romea per mostrar-nos aquesta reflexió brillant sobre la dignitat humana i el sentit de la justícia. La interpretació és brillant però cal destacar la gran força de Julio Manrique, el protagonista, i també la del antagonista Pablo Derqui.

Però tot està bé en aquest espectacle que per a mí és l'espectacle de l'any a Barcelona.