Marits i Mullers

informació obraIntèrprets:
Andreu Benito, Joan Carreras, Mònica Glaenzel, Sandra Monclús, Mar Ulldemolins, Lluís Villanueva
Producció:
Heartbreak Hotel, La Villarroel, Teatro de La Abadía , Trànsit Projectes
Autoria:
Sarah Kane
Traducció:
Anna Soler Horta
Sinopsi:

Alex, escriptor i professor de literatura, i la seva dona Carlota, que treballa en una revista d'art, no poden creure's que els seus millors amics, Alicia i José Luis, aparentment una parella perfecta, hagin decidit separar-se. A partir d'aquesta notícia, la parella comença a plantejar-se si el seu matrimoni es basa en una relació realment sòlida.

"Marits i Mullers" és una adaptació del guió escrit per Woody Allen, de la pel·lícula homònima que es va estrenar l'any 1992. Protagonitzada per ell mateix i per qui va ser la seva parella, l'actriu Mia Farrow, aquest film es va endur el premi BAFTA al Millor Guió Original i va ser un èxit tant de crítica com de públic.

Àlex Rigola, per la seva part, ja va portar aquest espectacle al Teatro de la Abadía de Madrid, el 2013, i ara ha preparat la versió en català d'aquesta comèdia sobre les relacions de parella que signa el genial director nord-americà.

Àlex Rigola, premiat en la categoria de director juntament amb El público. Premis de la Crítica 2015.

Mar Ulldemolins, premiada en la categoria d'actriu de repartiment per aquest espectacle i Incerta glòria. Premis de la Crítica 2015.


Crítica: Marits i Mullers

28/09/2015

Un nou antiheroi romàntic de Woody Allen, a escena

per Jordi Bordes

àlex Rigola ha signat una direcció d'un espectacle ben allunyat del seu món teatral i de condensació dramàtica. S'ha atrevit a fer una versió teatral de "Martis i mullers" de Woory Allen, un dels directors de cine americans més estimats a Europa. I és que, ben cert, les seves comèdies (amb psicòlegs i embolics de faldilles i pantalons, marca de la casa) tenen bastant de comèdia de bulevard: en broma, retraten les relacions mundanes de la societat. A Catalunya, quan veiem el rostre de l'acord novaiorquès ens ve el to de veu de Joan Pera. Sembla que no pugui parlar o moure's d'altra manera. Però aquesta posada en escena, que respira Woody Allen pels quatre cantons, demostra que es pot donar un altre aire i un altre volum al personatge arquetípic; se'l pot alliberar.

Rigola compta amb el seu equip d'actors habitual: Andreu Benito i Joan Carreras que fan parella amb Sandra Monclús i Mònica Glaenzel. Mar Ulldemolins (que es desdobla en Mar i en "la Molins") i Lluís Villanueva (romàntic i, finalment, conformista) completen un equip d'actors meravellosos. Responen a les rèpliques en gran velocitat, dient veriutats com temples com si no diguessin res i ben amatents al joc que practiquen els seus companys. L'exercici de mirades, des de la penombra, cap als que aguanten l'escena estan molt mesurades. Que tots sis siguin a escena, permet veure els sentiments dels personatges que, en aquell moment, no parlen però comproven gelosos la sort dels seus amics.

L'espai succeeix entre sofàs, que mig ocupa, el mateix públic. El trencament de la quarta paret és evident quan els actors es dirigeixen a públic per presentar-se, per preguntar-se si ja s'havien presentat per prendre els rostres anònims com a exemples de relacions d'enveges impossibles. La comèdia no desbarra cap al traç gros, tot i que té moments hilarants; Rigola i els actors aguanten la tensió, mantenen un punt de desesperació, de pèrdua que es revela molt realista.

 "Marits i mullers" és un joc de Woody Allen, que respira aquell món divertidament caòtic però que també fuig dels clixés que el mateix actor nord-americà es deixa persuadir. Molt recomanable per anar-hi en parella, o en colla d'amics.

Trivial