M.U.R.S.

Teatre | Nous formats

informació obraCompanyia:
La Fura dels Baus
Producció:
Grec 2014 Festival de Barcelona, La Fura dels Baus, Le Manège - Scène Nationale Mons - Maubeuge
Dramatúrgia:
La Fura dels Baus, Marc Chornet
Direcció:
La Fura dels Baus, Marc Chornet
Autoria:
Pep Gatell, Jürgen Müller, Carlus Padrissa, Pera Tantiñà
Vídeo:
Disseny i programació interactius Pelayo Méndez, Disseny vídeo imotion graphics de Javier Pinto, Mathieu Félix, Federico González (Tigre Lab)
Escenografia:
La Fura dels Baus, Irene Dobon, Pep Padrós (Anigami)
Composició musical:
La Fura dels Baus, Carles López
Direcció Musical:
La Fura dels Baus, Carles López
Il·luminació:
La Fura dels Baus, Pere Anglada
So:
La Fura dels Baus, Joan Oriol i Roura
Sinopsi:

Després de vint anys, en aquest 2014 d’aniversari, els sis creadors de La Fura dels Baus tornen a inventar conjuntament un espectacle revolucionari. Benvinguts a una experiència de futur pensada perquè pugueu jutjar el present des d’una perspectiva nova.

A partir de l’evocació de la població assetjada, La Fura ens proposa M.U.R.S., un experiment ciutadà, un espectacle instal·lació on el públic podrà interactuar lliurement només seguint criteris d’intel·ligència i eficiència. M.U.R.S. vol ser el primer smartshow de la història, un repte col·lectiu que instal·larà l’espectador en la vivència d’un món en què les premisses que hauran de governar les ciutats del futur seran explotades fins a les darreres conseqüències. Fins on serem lliures i capaços de dirigir i comprendre la nostra pròpia vida? Podrem distingir la veritat de la mentida? Podrem o sabrem revoltar-nos i sortir de tots els setges (comunicatius, tecnològics, polítics…) als quals potser ens veurem sotmesos?

Assessorats per dos prestigiosos centres universitaris, el departament d’Open Systems de la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili, els components de La Fura dels Baus han treballat uns mesos al Futurelab de l’Institut Ars Electronica de Linz (Àustria) i al Massachusetts Institute of Technology (MIT) per tal de desenvolupar els fonaments de l’smartshow amb què s’ha construït M.U.R.S.

(*) Per gaudir al màxim d'aquest espectacle, es recomanarà als espectadors que tinguin un smartphone que es descarreguin una app específica. 

Crítica: M.U.R.S.

01/07/2014

L'autotrampa de la Fura

per Teresa Ferré

El primer espectacle del Grec d'enguany signat per quatre dels fundadors de La Fura dels Baus se'ns ha presentat com el primer espectacle de la història per a smartphones. Poca broma. I sí, un s'ha de descarregar una aplicació per al mòbil (aneu amb els deures fets de casa) i confiar en què tot funcioni. El dia de l'estrena no va ser així, per tant la tan promocionada experiència no va ser gran cosa. 

Ara bé, per molta tecnologia que s’hi posi el que compta és el missatge, aquí prim i superficial. Els creadors de M.U.R.S. s’han parat ells mateixos la trampa i s’hi han llençat d’esma: d’una banda, a la dependència tecnològica (si pretenien fer un “el mitjà és el missatge” han fracassat) i de l’altra a aprofitar-se de la seva trajectòria (quatre recursos d’ofici de la companyia no fan un espectacle). 

Potser si no s'haguessin creat tantes expectatives no ens hagués decebut tant.