David Lodge va escriure l’any 2001 la novel·la Thinks…, una comèdia romàntica localitzada en un campus universitari anglès amb el rerefons de l’adulteri i el debat sobre l’art i la ciència. El llibre va tenir una gran i ràpida repercussió. A David Lodge li va arribar de Bèlgica la petició per adaptar la seva novel·la al teatre. El resultat va ser un Pensaments secrets amb tres personatges, estrenat a Brussel·les. Lodge, quan va veure la representació va sentir la necessitat de fer la seva pròpia versió teatral de Think... I el resultat és una obra amb dos únics personatges, Helen i Ralph, que és la versió estrenada a Londres i de la qual Llorenç Rafecas n’ha fet la traducció.
Pensaments secrets va més enllà d’una comèdia romàntica. A partir d’una estructura ferma i una bona fusteria teatral, Lodge aprofita els seus dos personatges aparentment antagònics per plantejar un debat sobre les relacions humanes, la fidelitat, l’amor, la fortalesa, la feblesa…
Llorenç Rafecas i Lluís Soler n’han fet una adaptació valenta i adaptada a una tradició teatral, la nostra, menys discursiva i més directa, potenciant els aspectes dramàtics i alhora ideològics de l’autor. De fet, la contraposició d’un científic faldiller sense cap mena de problemes per anar-se’n al llit amb la primera dona que té a l’abast, amb una escriptora viuda de fa poc i d’arrels catòliques, ens proporciona un escenari humà per anar al fons dels sentiments més íntims de les persones. Aquest drama, ja no parlem de comèdia, és de fàcil comprensió per l’espectador, que ràpidament es pot sentit identificat amb un o altre, o els dos personatges a l’hora.
L’acció discorre àgilment gràcies a diversos punts de gir, que a més aporten el necessari suspens per acompanyar l’espectador fins al final de l’obra.
Lluís Soler, actor important, ha decidit posar en escena una obra senzilla que s'enfronta amb dues posicions antitètiques. És "Secrets Thougts" de David Lodge (Londres 1935), una obra que enfronta el pensament d'un home,casat, director d'un Centre de Ciència del Coneixement de la University de Gloucester, que només s'interessa per la ciència i els plantejaments científics i una dona vídua des de fa poc temps, religiosa y espiritual, que és a la universitat per dedicarse a l'escriptura. Són dos veus que dialoguen, dues persones que s'atrauen però a qui les seves creences separen. Moltes escenes són monòlegs, "pensaments secrets" . Tot passa des que es coneixen fins que es separen. És un debat sobre les relacions humanes i sentimentals, entre art i ciència. Tant Alex Casanovas com Mercé Pons s'ajusten molt bé als seus papers. És una obra que potser no quedi molt temps en el record però que ens fa passar una estona suau i intel·lligent.