Rhum

informació obra


Aquest espectacle forma part de l'Itinerari Recomana
Tastaolletes
Itineraris recomana

Producció:
Grec 2014 Festival de Barcelona, Velvet Events
Direcció:
Martí Torras
Dramatúrgia:
Martí Torras, Joan Montanyès «Monti»
Intèrprets:
Jordi Martínez, Pep Pascual, Joan Arqué, Roger Julià, Guillem Albà/ Laura Aubert, Oriol Boixader «Oriolo»
Composició musical:
Joan Montanyès, Pep Pascual
Direcció Musical:
Pep Pascual
Escenografia:
Sarah Bernardy
Vestuari:
Rosa Solé
Il·luminació:
Quico Gutiérrez
So:
Ramon Ciércoles
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

El Grec ret homenatge al desaparegut Joan Montanyès, «Monti», posant en escena l’espectacle en què treballava quan va morir l’any 2013: una reflexió sobre l’ofici de fer riure que parteix de la figura d’un pallasso del principi del segle XX.

Enrico Jacinto Sprocani (1904-1953), més conegut amb el nom de Rhum, va ser un dels grans pallassos de la primera meitat del segle XX. Amic del cineasta Jacques Tati, amb qui va rodar un film el 1935, era conegut per la seva habilitat extraordinària per a la improvisació. Però, com la de tants pallassos, la seva vida era desgraciada i la seva personalitat, turmentada. La figura d’aquest artista és el punt de partida de l’espectacle en què treballava Joan Montanyès, «Monti», pallasso i creador de Monti i Cia., quan va morir el maig de 2013. La seva desaparició va privar els espectadors d’aquest muntatge que finalment s’estrena al Grec gràcies a la complicitat del director i dramaturg Martí Torras, amb qui Monti estava treballant en aquells moments, i de l’actor Jordi Martínez. Tots dos han fet realitat Rhum, un homenatge a l’ofici de pallasso on hi ha tendresa, humanitat, poesia i gamberrisme a parts iguals. L’espectacle, que posteriorment farà temporada al Teatre Lliure, disposa de la participació d’un planter d’artistes que van del pallasso Oriol Boixader «Oriolo» al músic Pep Pascual, entre d’altres.

Crítica: Rhum

01/08/2014

EN MONTI REVIU AL LLIURE

per Ferran Baile

Rhum és un magnífic espectacle de pallassos que recull el personal estil del gran Monti, que va reviure a l´Espai Lliure, lloc on va estrenar els seus darrers espectacles. Els grans artistes persisteixen en el record i de la llavor que deixen en mans d´altres creadors sorgeixen noves meravelles, més encara quan són els seus companys d´escenari i els nens-nois que s´havien quedat embadalits al veure´l actuar quins li reten homenatge..

L´Espai Lliure convertit en una petita i caòtica carpa de circ amb una pista circumdada per maletes i baguls. Una companyia de pallassos ociosa i en decadència rep una inesperada trucada telefònica, un contracte per actuar a un gran teatre, però és imprescindible que actuï el pallasso Rhum. Com no hi ha manera de trobar a l´autèntic Rhum, un d´ells l´haurà de suplantar. Però en Rhum és august i a la companyia hi ha dos cares blanques. “No hay sitio para los dos”... “Haurem de batirnos en duelo...a muette...muette de morirse!!”. I així ho fan, qui perdi haurà de fer d´august. Un continuat de gags clàssic amanits de forma hilarant a l´estil Monti amb continues referències al món del cinema, de la televisió, dels dits populars i del llenguatge del carrer. Un frenètic anar i venir d´entrades i sortides que combinen escenes poètiques, tendres i gamberes. Excel.lent l´homenatge als germans Marx amb el número del mirall.  

Ficció i realitat es barregen emotivament. Jordi Martínez, aquesta meravella d´actor dominador de tan variats registres, és l´oncle d´en Monti i va ser el carablanca dels seus primers i inoblidables espectacles (Clàssics, Klowns, Utopista) i l´actor Joan Arqué era el carablanca d´aquest nou espectacle que es va quedar a mig camí quan en Monti tan prematurament ens va deixar el 2013. Martí Torras, un tot terreny del món artístic (director-actor-dramaturg-dibuixant-escenògraf-dissenyador de vestuari), era y és el director i el dramaturg que l´ha adaptat dins aquesta nova versió que recull l´esperit de la concebuda amb en Monti, que volia fer-li un homenatge al pallasso Rhum del que parlarem un xic més endavant. En Pep Pascual és un d´aquests insòlits músics que treballen apassionadament implicats amb el món de l´espectacle, no sols va ser qui va composar la música per la presentació i la cloenda de l´Olimpiada del 92, si no que ha composat per a espectacles de titelles, de circ, de dansa, de teatre i va composar pels espectacles de Monti i Cia. Aquí s´implica també com a músic-pallasso-august. En Roger Julià i en Guillem Albà eren aquells nens i desprès nois que “flipaven” veient actuar en Monti i que ara tenen la gran  ocasió d´actuar amb ells i amb el seu esperit.

L´espectacle que és ideal per veure i gaudir en familia, ja que és capaç d´engrescar per igual a grans i petits, joves i madurs, amb els seus variats nivells de lectura, es podrà veure a la tardor. No se´l perdin.

Enrico Jacinto Sprocani (1904-1953), conegut artísticament com Rhum, va ser un dels millors augusts de la seva generació. Va formar una parella mítica amb el carablanca Pipo Sossman Sr, que era molt amic del gran cineasta Jacques Tatí, havent participat els dos en dos dels seus primers curtmetratges (Gai dimanche i Soigne ton gauche). Tristament la seva darrera etapa de vida, la va passar sol, deprimit i oblidat. Va morir als 49 anys i està enterrat al cementiri Saint Quen de Paris. En trista coincidència, en Joan Montanyès

Martínez-Monti, que va conèixer personalment el fill de Pipo Sossman, ens va deixar quan sols tenia 48 anys. Si voleu saber més d´aquest gran pallasso i d´altres grans figures del món del clown, podeu consultar la pàgina web, http://clownevolution.blogspot.com.es, on hi fotografies i un ampli perfil de l´artista.

Text : ferranbaile@gmail.com


Trivial