Un dia qualsevol

informació obraDirecció:
Oriol Tarrasón, Martí Torras
Intèrprets:
Annabel Castan, Imma Colomer, Pep Ferrer, Quimet Pla
Sinopsi:

Té setanta-set anys i es diu Marta. O, com a mínim, així l’han anomenat fins ara. Però ella sempre s’ha volgut dir Solange. Aprofitant que el seu marit s'acaba de morir i ella ha hagut de traslladar-se a la residència Bon Repòs, ha decidit canviar-se el nom. Solange és molt més elegant. A la residència, coneixerà l’Ernest i el Mateu. Són dos avis que, malauradament, s’han acostumat a avorrir-se i discutir passadís amunt i passadís avall. El contrast entre les ganes de viure de la Solange i l’apatia dels dos amics acabarà provocant un munt de situacions absurdes i divertides que complicaran, i de quina manera, la vida de la Rosa, la directora de la residència. Com diu un dels personatges: “la vida és massa curta per viure només cent anys”.

Ha escrit la història Oriol Tarrasón, director, dramaturg, actor i un dels integrants, juntament amb l'actriu Annabel Castan, el productor Raül Perales i el gestor cultural Eduard Arderiu, del col·lectiu Les Antonietes. Per a Les Antonietes, ha adaptat clàssics de l'escena com Molt soroll per resStockmannVàniaUn tramvia anomenat desig o Othello, però també ha escrit textos propis com El punxó siamèsSota l’escorçaSomni americà o Finalment la fi.


Crítica: Un dia qualsevol

25/09/2020

Tendresa i vitalitat a la residència

per Ferran Baile

Divertida comèdia, plena de tendresa, que esdevé un cant a la vida, precisament en el darrer tram, quan la vellesa veu arribar de prop a la mort. Un text sensible, que l´autor i director Oriol Tarrasón va escriure en homenatge als seus avis. Un text ben construït i ben definit en el seu tram final que esdevé una magnífica comèdia agredolça i un alè d´esperança dins l´inevitable tristor de la vellesa.

Magnífics els tres intèrprets, tres grans veterans de l´escèna catalana, Imma Colomer (esplèndida Marta, millor dit Solange, com ella prefereix dir-se), Pep Ferrer (el rebel i àcid locutor de Radio Diàlisi) i Quimet Pla (el rondinaire, blanc de les bromes de l´exvigilant). Amb ells l´actriu Annabel Castan, que interpreta a la cuidadora i és una de les components de la companyia Las Antonietes, i un grup de veterans i entranyables actors i actrius amateurs que interpreten com a figuració els altres avis-avies de la residencia. Oriol Tarrasón també assumeix la direcció, en una producció de la Companyia Las Antonietes.  


La historia

L´arribada d´una vital avia septuagenaria però encara força atractiva a la residencia Bon Repòs, significa un rebombori. La vida ensopida i avorrida, del cada dia, més o menys igual, que regeix el centre, rebé un sotrac i especialment per dos avis als que els hi fa bellugar tot, l´anima i el cos. L´un, ex vigilant de nit, rebel i indisciplinat que intenta tirar endavant Radio Diàlisi, una emissora dins de la residencia que acaba sent més depressiva que útil pels altres malalts. L´altre, un ex empresari pendent del seu fill i que no acaba d´acostumar-se a anar en cadira de rodes i rondina per tot.

Des de l´arribada d´ella res és igual i els dos avis viuen una segona joventut, quasi adolescència, fins a l´emotiu final.


El polifacètic Oriol Tarrason i tres històrics del teatre català.

Oriol Tarrason forma part de la promoció de l´Institut del Teatre del 1994, i va iniciar-se dins de l´incansable pedrera que ha estat i és la Companyia La Trepa. Amb el temps ha anat creixent com a actor i com a dramaturg, director I productor. Ell és un dels fundadors de la destacada Companyia Les Antonietes, pels qui ha adaptat diversos clàssics com Molt soroll per res, Stockmann, Vània, Othello i Un tranvía anomenat desig. Però també ha escrit textos pròpis com El punxó siamés, Sota l´escorça, Somni americà i Finalment la fi. Se la pogut veure en numeroses series de televisió i també en diverses pel.lícules, amb papers destacats.

Imma Colomer és una de les fundadores del Teatre Lliure, Quimet Pla és un dels fundadors de Comediants i Pep Ferrer ha treballat repetidament al Teatre Lliure i amb els principals directors i al cinema i a la televisió.

Una actriu i dos actors sobradament coneguts i reconeguts que son historia viva del bo i millor de l´escèna catalana i que sempre és una delicia poder veure´ls actuar.


Text, ferranbaile@gmail.com