Bluf

informació obraCompanyia:
Cia La Calòrica
Autoria:
Joan Yago
Direcció:
Israel Solà
Intèrprets:
Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius, Júlia Truyol
Escenografia:
Albert Pascual
Vestuari:
Albert Pascual
Il·luminació:
Elisenda Rodríguez
So:
Josep Sànchez-Rico
Caracterització:
Lucho Soriano
Producció:
Cia. La Calòrica, Premi Quim Masó 2014
Estrena:
Estrena a Temporada Alta 2014
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí


Imaginari de novel·la gràfica, personatges ofegats en la insatisfacció, que no volen triar per por a perdre i, per tant, perden perquè no tenen el coratge de triar. En la confluència de tot d’històries creuades, descobrim individus que desitgen canviar de vida per ser feliços, mentre pateixen per un sentiment de recança que tem que la vida els hagi passat... de llarg! Si us agrada el desolat món contemporani dels còmics de Charles Burns, Daniel Clowes o Chris Ware, no us perdeu aquesta barreja de realisme íntim i de comèdia àcida, concisa i explosiva com una onomatopeia. L’últim premi Quim Masó de teatre, de nou, a Temporada Alta.

Crítica: Bluf

26/09/2015

Freda i angoixant i alhora divertidament surrealista

per Jordi Bordes

Els actors de La Calòrica són uns mestres en fer uns plats condimentats en ingredients ben antagònics. Ara ho demostren a "Bluf" (Premi Quim Masó 2014), una nova mirada sobre la felicitat inabastable, que ressona a "Sobre les feines de merda" (Tantarantana, 2014). L'autor Joan Yago ho fa en clau de comèdia desbarrada però el quadre que pinta és una cançó desolada: és possible que joves d'uns 30 anys ja no tinguin il·lusió de viure? és possible que només creguin en la felicitat fictícia que garanteix rebre el reconeixement mediàtic? El riure obert de l'espectador topa amb un crit fred, que enfosqueix l'escena.  "Bluf" és, juntament "La nau dels bojos" (Grec, 2013), el treball més arriscat i ambiciós de la companyia.

Hi ha un calculat equilibri a la peça: Per una banda, hi ha els personatges histriònics: l'empresari amb cap d'abella (reina o obrera?); la noia que fa una comanda de gelat amb patins i vestit groc gastat; l'amo del local Bola8; les dues kinkis que discuteixen si és moral robar a un esguerrat. Però per una altra banda, hi ha la cançó desesperada d'aquest esguerrat que es pregunta si vol seguir gaudint de la baixa temporal laboral (6 anys més) o si, realment, es vol casar amb la seva Olga López de l'institut.  Cansat de caure,m decidir`aixecar-se ràpidament per buscar el repte de fer una passa sense caure, novament?

Tots els destins que marquen els personatges són impossibles. Triomfar de cantant amb una peculiar (molt peculiar) versió de Johnny Cash (https://www.youtube.com/watch?v=_rleFAS_B04, us en podreu fer una idea); aconseguir salvar la comunitat de les abelles; dedicar-se a fer còctels; treballar amb les mans, en plan artista; creure que Hisenda no descobrirà mai el desfalc i poder viure amb l'amant a Venècia; demanar tres gustos en una sola bola de gelat...

"Bluf" coincideix amb "Aneboda" a La Seca. Són dues gotes d'aigua: Els miralls són constants. De fet, es pot captar la flaire del Faust que ressona explícitament a la comédia de La Seca,  a la Sala Beckett. El vermell del dimoni que compra l'ànima del savi és a tot arreu: En el vestit del cantant folk, en el de les dues guanyadores, en l'assessora laboral... De fet, aquesta insisteix en com ser feliç el treballador a l'atur, en el valor de ser útil per sentr-se bé amb un mateix. Però aquesta obsessió en trobar i viure per la feina no és una altra temptació de l'avern? El més trist és que, aconseguida la butlleta per aconseguir la felicitat, no es trobi en què es vol demanar, per por a equivocar-se. Rotund i punyent.

L'enllaç a Youtube no està disponible.

Trivial