Fairfly

informació obra



Direcció:
Israel Sola
Vestuari:
Albert Pascual
Escenografia:
Albert Pascual
Intèrprets:
Xavi Frances, Aitor Galisteo-Rocher, Vanessa Segura, Queralt Casasayas
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

Quatre amics intenten organitzar-se després que l’empresa on treballen els comuniqui l’obertura d’un ERE. La primera idea és lluitar per defensar els seus llocs de feina, és clar. Però de quina manera? I de què servirà? Realment val la pena lluitar per aquesta feina que tenen? No seria millor que ho deixéssim estar i intentessin convertir en realitat aquella brillant idea que van tenir uns anys enrere?

En un intent desesperat de maquillar les xifres de l’atur i acabar definitivament amb la consciència de classe, Govern i Mercat s’han unit per intentar demostrar que si la nostra vida professional és precària, infeliç i insatisfactòria és només per culpa de la nostra falta de “cultura emprenedora”. Per això, mentre es liberalitzen els acomiadaments i es retallen els drets laborals, proliferen les campanyes d’ajut a les start-ups i els eslògans motivacionals com: “Surt a complir el teu somni” o “Sigues el teu propi cap”. Tot i que – després de quasi deu anys de crisi – tots som conscient d’aquesta mena de trampes, no podem evitar pensar: “i si el nostre somni es complís? I si la nostra fos realment la idea que pot canviar el món?”.



Finalista a text (Joan Yago) al Premi de la Crítica 2017

Premi de la Crítica 2017 a espectacle de petit format


Crítica: Fairfly

12/03/2017

Un cercle virtuós

per Marc Sabater

Si hi ha un dels grups d’aquests que considerem de nova fornada que hagi aconseguit consolidar-se i crear el que en termes empresarials seria una marca pròpia i diferenciada aquest és, sense cap mena de dubtes, La Calòrica. Des de la seva creació, el 2010, aquesta companyia liderada pel dramaturg Joan Yago i pel director Israel Solà s’ha convertit en una referència indiscutible d’un teatre basat en l’actualitat, d’una banda, i en l’humor, de l’altra. I a Fairfly, el ser darrer espectacle, aquesta combinació es sublima en el que probablement sigui el millor producte de La Calòrica. Una proposta que cal veure sí o sí, a risc de perdre’s el que serà, amb tota probabilitat, un autèntic èxit.

Fairfly és el resultat d’un text brillant i ajustat als actors que l’executen, uns actors excel·lents i encaixats a la peça que interpreten, una gran saviesa a l’hora de posar-ho tot plegat en escena i, per damunt de tot, un tema –una idea—candent. L’obra és un torpede atòmic al mite de l’emprenedoria, una febre que serveix a l’autor, Joan Yago, per reflexionar no només sobre tot allò que no ens expliquen els defensors del ‘Converteix-te en el teu propi amo’ sinó també sobre si realment un altre món és possible i tenim o no ganes de canviar-lo. Una reflexió de fons construïda de quotidianitat i d’humor i, per tant, en forma una comèdia, que és el vehicle més adequat per emmirallar la realitat.

A Fairfly, quatre amics es troben al voltant d’una taula després que l’empresa per la qual treballen hagi anunciat un ERE que afectarà a tota la plantilla. La seva intenció és redactar el manifest reivindicatiu del comitè laboral, però entre punt i punt sorgeix una vella idea de joventut aparcada al seu dia i que, fet i fet, podria canviar les seves vides... A partir d’aquesta circumstància, l’espectacle esdevé una autèntica muntanya russa que els espectadors recorren pràcticament convertits en voyeurs involuntaris gràcies l’arriscada però també encertada aposta del director pel minimalisme i la proximitat.

Una aposta que podria ser temerària si Israel Solà no sabés que els actors respondran perfectament al repte. Queralt Casasayas, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher i Vanessa Segura encaren el desafiament amb uns treballs que no admeten cap objecció, plens de contundència, convicció i bon ofici. Quatre intèrprets en majúscules que tanquen el cercle començat per un text extraordinari i que converteix Fairfly en un d’aquells escassos espectacles en què si no s’aconsegueix la perfecció és ben bé perquè aquesta no existeix.

L'enllaç a Youtube no està disponible.