Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)

informació obraAutoria:
Gabriel Calderón
Direcció:
Gabriel Calderón
Intèrprets:
Joan Carreras
Sinopsi:

Un actor s’enfronta al repte d’interpretar Ricard III, el monarca despietat de la tragèdia de Shakespeare. Ha fet des de sempre papers secundaris i pensa que es mereix aquesta oportunitat. Durant la construcció del personatge, les afinitats entre l’actor i el monarca anglès comencen a aflorar. Tots dos són ambiciosos i intel·ligents. A mesura que les seves històries de vida s’entrellacen, la relació entre l’actor, el personatge i l’espectador esdevé cada vegada més estreta. Un monòleg servit per Joan Carreras i escrit per Gabriel Calderón, un dels autors i directors uruguaians de més renom internacional. 

Crítica: Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)

12/06/2021

Per un espectador intel·ligent

per Francesc Massip

Peça de lluïment per a un intèrpret colossal com és Joan Carreras, capaç de modular tots els matisos, giragonses, sacsejades, implosions i explosions per les quals el personatge transita amb una intensitat electritzant que subjuga l’espectador des dels primers gargarismes i ganyotes pròpies de l’actor que es prepara al camerino ans de sortir a escena. Perquè l’enginyosa trama del dramaturg i director uruguaià Gabriel Calderón, ens presenta un actor pagat de sí mateix, conscient de la seva vàlua, que es mira la resta de professionals per damunt del muscle, o hauré de dir de la gepa? Perquè està preparant el rol de la seva vida, el caramel de qualsevol protagonista masculí: el malvat Ricard III, el senglar de la casa de York que envesteix mortalment tot ésser viu que se li creua al seu camí.

Obra deliciosament metateatral, un formidable monòleg d’actor que repassa tots els clarobscurs de la professió amb un verb vibrant i iridescent, intel·ligent i penetrant, d’una brillantor que Carreras modula amb una autoritat anorreadora. No s’ho perdin per res del món!