Vilafranca

informació obraIntèrprets:
Marta Angelat, David Bagés, Manel Barceló, Lluïsa Castell, Georgina Latre, Vicky Luengo, Àurea Márquez, Marc Rius, Manuel Veiga, David Vert, Anna Ycobalzeta
Escenografia:
Sebastià Brosa
Producció:
Els Teatres Amics
Autoria:
Cesc Gay
Direcció:
Cesc Gay
Sinopsi:

30 d’agost de 1999. Diada de Sant Fèlix. La Cristina ha convidat a tota la família a dinar. Els pares i la seva germana viuen a Moja. El seu germà a Vilanova. Es retroben tots, com han fet sempre per la Festa Major de Vilafranca, amb les parelles i els fills. Però la malaltia del patriarca s’està agreujant i aviat s’hauran de prendre decisions. És possible que aquest sigui el seu últim dinar plegats de Festa Major. És possible que prendre decisions comporti acceptar grans renúncies. És possible que alguns dels secrets i pensaments, que mai no s’han dit, surtin avui entre el primer i el segon plat. Avui tot s’acaba i, potser, avui tot comença. A Vilafranca.

Jordi Casanovas, finalista en la categoria de text. Premis de la Crítica 2015

Marta Angelat, finalista en la categoria d'actriu de repartiment. Premis de la Crítica 2015

Manel Barceló, finalista en la categoria d'actor de repartiment. Premis de la Crítica 2015

Crítica: Vilafranca

19/11/2015

Retrat d'una família catalana

per María José Ragué

La tercera obra que Jordi Casanovas estrena sobre Catalunya tanca un cicle dedicat a Catalunya. "Vilafranca" és el dinar de Festa Major que reuneix a tota la família, des dels avis fins als néts. Ara ja no es tracta de definir el catalans en oposició als xarnegos, com a "Una història catalana" ni de  la faula política que era "Pàtria", sinó que es tracta d'una família convencional (avis, fills, gendres, néts....) en un dinar que vol ser la unió de tots. Però l'avi comença a mostrar un Alzheimer, l'àvia és gran, i a algun dels fills se li nota un interès evident per l'herència d'unes terres que li solucionarien els problemes econòmics.

Hi ha un ventall de retrats personals, d'interessos, de maneres de ser molt diferents dins aquesta família suposadament unida. Són les misèries d'una família rural. Són personatges propers que se'ns retraten en un dinar familiar de festa major. Es una família petitburgesa dels anys 80. Tot és un retrat dels sentiments de cada membre de la familia. L'espai escènic és força adient i espectacular, hi ha interpretacions correctes sempre i extraordinàries algunes com les de la Marta Angelat i Lluïsa Castells. En tots moments la figura de Manel Barceló, tot i no parlar gaire, domina l'espectacle, és l'avi, el pare malalt d'Alzheimer que es manté present durant tota la representació. "Vilafranca" és un espectacle gran i un gran espectacle. Tindrà èxit. Ja el té.

Trivial