Broken Heart Story

informació obra



Companyia:
La Peleona, Xucrut Teatre
Traducció:
Luisa Gutiérrez Ruiz
Ajudantia de direcció:
Eugenia Manzanares
Intèrprets:
Pepo Blasco, Vero Cendoya, Patrícia Mendoza, David Menéndez, Carmela Poch, Carla Torres
Escenografia:
Anna Tantull
Il·luminació:
Raimon Rius
Vestuari:
Mireia Farré Canela
Composició musical:
Cesc X Mor
Producció:
Cia. La Pelona
Direcció:
Montse Bonet
Sinopsi:

Broken Heart Story és una història que parla d'art i d'amor, una irònica exposició dual sobre les pressions que experimenta una artista femenina que intenta combinar el paper de dona independent i lliure amb la vida familiar i casolana molt més tradicional i socialment acceptada. Una obra que sobretot il·lustra i explica una experiència sobre la cerca de la felicitat i com el nostre passat i els valors que hem après influeixen en les decisions que prenem. Una artista hauria de crear art transcendent sobre grans temes –masculins-o lliurar-se al rol de dona que estima?

Els personatges principals són una escriptora (amb bigoti)  i el seu contrari complet, una vanitosa i exuberant dona àvida d'amor (la seva ànima). Ambdues dones, que no deixen de ser la mateixa, busquen sentir-se completes a la seva manera, des del seu particular punt de vista però també influenciades per les definicions i expectatives del món que les envolta. Ambdues són conscients que en la vida han de prendre decisions doloroses per aconseguir els seus objectius així i tot les preguntes i dubtes no desapareixen mai i sempre sorgeixen noves qüestions.

Crítica: Broken Heart Story

26/04/2017

A la realitat per la distorsió

per Iolanda G. Madariaga

Desconeixent-ho tot sobre la finlandesa Saara Turunen, topo de sobte amb un relat sorprenent; no tant pel seu contingut, com per la seva forma fragmentada, amb molts tocs de teatre de l’absurd i d’un surrealisme oníric fascinant. Saara Turunen escriu al 2011 una peça sobre l’autoria en femení o, dit d’altra forma, sobre la dona com artista. La lluita entre el jo confegit per la tradició -aquest jo que és el que s’espera d’una persona per la seva condició de gènere- i el jo que hom intenta construir-se com artista, lliure d’etiquetes o, si més no, un jo lliure de gènere. Per atendre a aquesta necessitat el personatge central se’ns presenta desdoblat en una escriptora amb bigoti i l’ànima d’aquesta que s’escapa quan pot amb un vestit de lluentons de generós escot i calçada amb talons. L’anècdota, per ella mateixa, adopta un color de marcada comicitat, una qualitat que es veu reforçada i augmentada per les situacions més o menys biogràfiques que planteja. Fora de tota tirania cronològica, les situacions es presenten a escena interpretades per un elenc que es desdobla en un gran nombre de personatges. Sense canvis remarcables en vestuari i caracterització, els personatges es succeeixen aportant un toc de distorsió cada cop en sentit diferent, fins arribar al punt que dos actors s’interpreten a ells mateixos parlant amb tota naturalitat del què faran l’endemà i reubicant-nos en la contemplació de la ficció. Un distançament irònic que Pepo Blasco i David Menéndez han brodat per acabar de posar la cirereta en aquest joc d’anti-narració amb anti-personatges (naturalistes, s’enten!). La mateixa Saara Turuner dirigeix aquesta perla que la companyia La Peleona va estrenar el 2016 a l’Atrium i ara troba el seu merescut espai a la Villarroel. Broken Heart Story és una d’aquestes peces que distorsionant a l’extrem la realitat acaba per fer-nos aquesta més tangible i molt més aprehensible. Afegim el fet que el moviments de la protagonista desdoblada i del seu cor de dobles i triples personatges estan coreografiats presumiblement per Vero Cendoya (impressionant en el paper de “mare”) i tenim uns quants motius per anar a la Villarroel o a qualsevol dels teatres del que esperem sigui una llarga gira.