El curiós incident del gos a mitjanit

informació obraIntèrprets:
Carme Fortuny , Cristina Genebat , Pol López, Marta Marco/ Mireia Aixalà, Norbert Martínez , Xavier Ricart
Escenografia:
Lluc Castells , Jose Novoa (ajudant)
Vestuari:
Maria Armengol , Clara Peluffo (ajudant)
Caracterització:
Eva Fernández
Il·luminació:
Jaume Ventura
Vídeo:
Mar Orfila
Composició musical:
Marco Mezquida
So:
Damien Bazin
Ajudantia de direcció:
Marc Artigau
Adaptació:
Simon Stephens
Direcció:
Julio Manrique
Autoria:
Mark Haddon, Nao Albet, Marcel Borràs
Traducció:
Cristina Genebat
Sinopsi:

Adaptació teatral de la famosa novel·la de Mark Haddon premi Whitbread 2003, premi Guardian, premi Commonwealth Writers, amb més de 2 milions d'exemplars venuts el primer any, i considerada una de les 5 millors novel·les juvenils pels votants de la campanya d'alfabetització de la BBC. El protagonista és un noi de 15 anys, "un matemàtic amb alguns problemes de conducta", que s'enfronta a un misteri per resoldre. Britànic 100% sota la direcció de Julio Manrique.

En Christopher Boone és un noi extraordinari. És extraordinàriament intel·ligent, li agraden les matemàtiques i observar el cel, de nit, imaginant que algun dia viatjarà per l’univers dins una nau espacial.
En Christopher Boone és un noi diferent. La gent el confon sovint, perquè sovint sembla que les persones tenen la mania de dir coses diferents d’allò que en realitat estan dient.
En Christopher Boone, com un petit Sherlock Holmes, s’entestarà a resoldre el misteriós assassinat d’en Wellington, el gos dels seus veïns.
En Christopher Boone, com un petit Ulisses, s’atrevirà a creuar, per primer cop, l’oceà de pors i obstacles i confusió i soroll que el separen del món i agafarà un tren, per primera vegada a la seva vida, per tal d’arribar a Londres fugint d’una mentida.
En Christopher Boone és el meu heroi. Un d’ells, almenys. I espero que passi a ser-ne, també, un dels vostres.
Julio Manrique

Premiat en la categoria d'espectacle Premis de la Crítica 2015

Julio Manrique, finalista en la categoria de director. Premis de la Crítica 2015

Pol López, premiat en la categoria d'actor. Premis de la Crítica 2015

Espectacle premiat en la categoria de disseny de vídeo. Premis de la Crítica 2015

Espectacle premiat en la categoria d'espai sonor. Premis de la Crítica 2015

Crítica: El curiós incident del gos a mitjanit

10/04/2015

Excel·lent història a la vegada tendra i quasi còmica, plena d’enginy i d'unes veritats a què no estem acostumats

per María José Ragué

"El curiós incident del gos a mitjanit" és la història d'un noi extraordinàriament intel·ligent amb un síndrome que fa que les seves reaccions vitals siguin sinceres, espontànies i sovint brutals, sense tenir en compte cap norma social o educacional. 

La novel·la de Mark Haddon (1962),autor que treballava amb nens amb trastorns de l'espectre autista, es va publicar l'any 2003 i va ser un best-seller a Anglaterra i també a Espanya  I l'any 2012, l'autor teatral Simon Stephens(1971) en va fer una adaptació teatral que, dirigida per Marianne Elliott, es va estrenar al Royal National Theatre de Londres, va guanyar nombrosos premis i es va fer també a Broadway. 

L'obra parteix d'un "incident": la mort d'un gos assassinat a un parc vora cases de veïns. El protagonista vol saber qui ha mort el gos. Sembla tenir el que en diuen el síndrome d'Asperger, és un noi molt intel·ligent, extraordinari, un noi que sobresurt a l'escola, sobretot en  matemàtiques. I sembla ser que aquest síndrome afecta a un gran nombre de persones, també a Catalunya on llegeixo en el dossier que n’hi ha 70.000 casos. És un noi sincer, espontani,brutal sovint, sempre fora de qualsevol convenció. 

Comença la seva aventura intentant esbrinar qui ha mort un gos i mica en mica descobreix part de la seva història i de l'engany al qual el seu pare l'ha sotmès fent-li creure que la seva mare és morta. I aquest noi, aconseguirà trobar la seva mare malgrat la necessitat de fer un viatge a Londres molt difícil per ell. Tot el desenvolupament de la història es basa en la conducta del noi, en la seva estranya sinceritat brutal. I de la recerca de l'assassí del gos, passa a la recerca de la seva mare i al seu triomf en l'examen de matemàtiques, la seva gran afició. Es una història a la vegada tendra i quasi còmica, plena d’enginy i d'unes veritats a què no estem acostumats.

Julio Manrique ha fet un treball brillant amb un espai escènic ple de vitalitat, amb participació de la música -l'actriu Marta Marco també toca el violoncel- amb un extraordinària coordinació de llums i espais, d'escenes que utilitzen molt eficaçment tot l'escenari. Tots els actors i actrius estan ben coordinats -ens agrada veure a l'escenari a Carme Fortuny- i, clar, sobresurten el pare (Ivan Benet) i, lògicament l’extraordinària i brillant interpretació de Pol López, el protagonista.

"El curiós incident del gos a mitjanit", al Lliure de Gràcia, és un espectacle altament recomanable per a tots el públics.

Trivial