El llarg dinar de Nadal

informació obra



Autoria:
Thornton Wilder
Traducció:
Víctor Muñoz i Calafell
Direcció:
Alberto Díaz
Intèrprets:
Bruna Cusí/ Marta Fíguls, Ignasi Guasch, Aina Huguet, Jose Pérez-Ocaña/ Albert Prat, Maria Rodríguez Soto
Escenografia:
Xesca Salvà / La Ruta 40
Vestuari:
Xesca Salvà / La Ruta 40
Il·luminació:
Sergi Torrecilla
Ajudantia de direcció:
Jose Pérez-Ocaña
Companyia:
Companyia de Teatre La Ruta 40
Producció:
Companyia de Teatre La Ruta 40
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

El transcurs de 90 anys al menjador de la casa dels Bayard celebrant el Nadal. A partir de l’obra en un acte escrita pel dramaturg nordamericà Thornton Wilder l’any 1931.

A través del pas dels anys per aquesta família, coneixem la vida al camp i els canvis en els costums i hàbits d’una part de la societat americana del canvi de segle passat. Una peça teatral carregada d’humanitat amb grans dosis d’humor i tendresa.


Crítica: El llarg dinar de Nadal

02/01/2017

ESSÈNCIA TEATRAL

per Ferran Baile

T´atrapa des de l´inci. Sis actors, quatre actrius i dos actors, son capaços de donar silencis i vida a quatre generacions d´una saga familiar, dins d´un mateix escenari al llarg de noranta dinars de Nadal. Un muntatge minimalista, que va a la essència, i amb sols 60 minuts es capaç de transmetre amb tota l´intensitat el naixement, la decadència i la desaparició d´una saga familiar benestant estadounidenca, la família Bayard.

La casa, per tot decorat la llarga taula on esdevenen els successius dinars. La fabrica, el patrimoni i les persones, van envellint atrapats en el ritme inexorable i implacable del temps, de la vida fugissera. Una porta marca el desenllaç de la vida, per on lentament van desapareixen els personatges. L´altre, en lloc oposat, el naixement de la vida i per allí arriben els nadons portats amb actitud distant per les mainaderes Una tercera porta acull als qui trenquen amb la tradició opressiva i fugen de l´ estancament a la recerca de nous horitzons.

Una supèrbia interpretació coral, ens fa viure mitjançant l´ expressió, el gest i el text just i precís, la naixença, el creixement, l´ envelliment i la mort dels membres d´ aquesta família. El so de culleres i forquilles al contactar amb els plats esdevé una particular i única banda sonora que intensifica l´ atmosfera i el clímax d´ algun dels moments més intensos de l´obra. Un repartiment que s´ ha anat simplificant fins els sis intèrprets actuals, esplèndids tots ells i elles : Bruna Cusí, Alberto Díaz, que a l´hora és el director, Ignasi Guasch, Aina Huguet, Magda Puig i María Rodriguez Soto. Alternant, segòns els dies i les necesitats amb José Perez-Ocaña, Queralt Casasayas, Marta Figuls, Berta Giraut, Albert Prat, Barbara Roig o Joan Solé.

La Companyia

La Companyia La Ruta 40, que pren el nom de la carretera més llarga de l´Argentina, 5.224 kilòmetres que travessen el país de nord a sud, seguint la serralada dels Andes, va ser fundada el 2011 pels joves actors-directors-dramaturgs Alberto Díaz, Albert Prat i Sergi Torrecilla, amb la voluntat de portar a l´escenari un teatre de text, artesà i amb una mirada contemporània. En aquests anys han estrenat vuit espectacles: Cúbit, amb un text de Josep Maria Miró (Sala La Planeta), La Col.lecció, de Harold Pinter (Sala Beckett), El llarg dinar de Nadal (Círcol Maldà), Selecció, amb un text de Albert Arribas (La Seca), El Balneari, amb un text de Marc Artigau (Temporada Alta), El cant de la Gorgona, amb text d´Albert Arribas (La Seca), To Ramona, amb text d´Albert Prat (Teatre Lliure) i Fa una mica de soroll, de Romina Paula (Sala La Planeta). www.laruta40.net

Un gran escriptor i dramaturg

L´autor Thornton Wilder (Wisconsin, 1897-Connecticut, 1975), va ser un reconegut i innovador dramaturg i novel.lista que va obtenir tres premis Pulitzer i un premi Nacional de Literatura.  L´ obra The long Christmas dinner, es va publicar el 1931. Diverses de les  seves obres s´han portat al cinema, essent les més conegudes : L´ombra d´un dubte-La sombra de una duda,  que va dirigir Alfred Hitchcock el 1943;  Hello Dolly, dirigida per Gene Kelly el 1969; El pont de Sant Lluis Rei (primera versió el 1944, segona el 2004); Simfonia de la vida, basada en l´obra Our Town, protagonitzada per William Holden el 1940 i Els idus de març, dirigida per George Clooney, el 2011.  

El llarg dinar de Nadal, una joia teatral

Va guanyar el premi al millor espectacle de petit format  als Premis Butxaca 2015. Sens dubte és un dels  millors muntatges dels darrers anys.

Estrenat el 22 de novembre del 2014, reposat el 22 de gener del 2015 i de nou el 15 de desembre del 2016, és aquesta la seva tercera temporada.

Es podrà veure fins el 15 de desembre. No us ho perdeu.

Com que la Sala Maldà sols té un aforament de 30 places, cal reservar el més aviat possible, contacte@elmalda.cat.

http://elmalda.cat

text: ferranbaile@gmail.com


L'enllaç a Youtube no està disponible.

Trivial