El llarg dinar de Nadal

informació obraAutoria:
Thornton Wilder
Traducció:
Víctor Muñoz i Calafell
Direcció:
Alberto Díaz
Intèrprets:
Bruna Cusí/ Marta Fíguls, Ignasi Guasch, Aina Huguet, Jose Pérez-Ocaña/ Albert Prat, Maria Rodríguez Soto
Escenografia:
Xesca Salvà / La Ruta 40
Vestuari:
Xesca Salvà / La Ruta 40
Il·luminació:
Sergi Torrecilla
Ajudantia de direcció:
Jose Pérez-Ocaña
Companyia:
Companyia de Teatre La Ruta 40
Producció:
Companyia de Teatre La Ruta 40
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

El transcurs de 90 anys al menjador de la casa dels Bayard celebrant el Nadal. A partir de l’obra en un acte escrita pel dramaturg nordamericà Thornton Wilder l’any 1931.

A través del pas dels anys per aquesta família, coneixem la vida al camp i els canvis en els costums i hàbits d’una part de la societat americana del canvi de segle passat. Una peça teatral carregada d’humanitat amb grans dosis d’humor i tendresa.


Crítica: El llarg dinar de Nadal

10/01/2015

Jugar amb el pas del temps

per Núria Cañamares

Brillant idea la de recórrer la vida d’una família a través de 90 dinars de Nadal i enorme la capacitat de portar-ho a escena amb l’elegància, ritme i deteniment que requereix tot espectacle, però cenyint-se al requisit de condensar-ho en menys d’una hora de funció. La companyia La Ruta 40 (que, curiositats, pren el nom de la carretera de 5.224 km que creua l’Argentina de nord a sud) ha sabut exprimir la bellesa d’aquest clàssic del teatre nord-americà escrit l’any 1931 pel dramaturg i novel·lista Thornton Wilder.

El públic assisteix a l’inexorable pas del temps a casa dels Bayard i tot el que aquest porta i s’endú capritxosament: grans moments, records, morts, naixements, etc. El temps inunda l’escena sense oprimir-la, deixant que els anys flueixin de manera natural i, malgrat la celeritat d’alguns quadres, sorprenentment entenedora.

En qüestió d’un minut i mig o entre dues rèpliques poden passar 5 anys. Això demana un treball meticulós de canvi de registre als actors, que en un tancar d’ulls han de saltar amb precisió dins el camí vital del seu personatge. A més, tot i ser un repartiment generós de 7 actors i actrius, s’han d’enfrontar a un segon repte: encarnar més d’un personatge, ja que la família va creixent i conviu amb un també variant cos de criats. I, finalment, un tercer desafiament: si bé a la dramatúrgia original Wilder apuntava recrear l’envelliment físic dels personatges caracteritzant-los amb perruques i vestuari de dol, La Ruta 40 ha optat per suplir-lo amb la mateixa interpretació. Tret d’alguna impuresa puntual, els actors exhibeixen una representació molt acurada, que manté en tot moment la formalitat i contenció de l’època.

L’escenografia, bastida únicament amb una llarga taula parada i dos enormes marcs de porta, és l’altre gran encert del muntatge i es complementa perfectament amb el vestuari de finals del XIX. D’altra banda, els recursos per anunciar els naixements i les defuncions són excel·lents troballes que aconsegueixen commoure el pati de butaques amb un tacte i senzillesa admirables.

Segons va explicar la companyia al col·loqui posterior a la funció, l’espectacle desperta reaccions molt contradictòries entre el públic; hi ha qui riu en certs passatges, qui s’emociona íntimament perquè s’hi sent reflectit... Sentiments a banda, és un plaer entrar en el joc del temps que desplega Wilder, testimoniant els patrons que es repeteixen al llarg de les quatre generacions de la nissaga i atrapant al vol les contínues intervencions que expliciten l’omnipresència del temps. Per la majoria de personatges passa massa ràpid, per altres passa tan a poc a poc que ni es mou, però en tot cas tot ho cura i ho posa a lloc.


L'enllaç a Youtube no està disponible.

Trivial