Els veïns de dalt

informació obraIntèrprets:
Pere Arquillué, Nora Navas /Carme Pla, Jordi Rico, Àgata Roca
Autoria:
David Hare
Direcció:
Magda Puyo
Sinopsi:

Sens dubte, una de les aventures més grans i ambicioses que qualsevol de nosaltres pot arribar a experimentar en aquesta vida és la de viure en parella. Un repte majúscul, ple d’adversitats i obstacles en què la lluita s’esdevé en el dia a dia, les trinxeres són infinites i el consol davant les ferides i les esgarrinxades sofertes sovint és escàs o poc saludable. Així i tot, els homes i les dones seguim de forma inexplicable intentant-ho.

Per això mateix, estic convençut que sols amb ironia i sentit de l’humor és possible escriure sobre aquesta tragèdia que ens persegueix des dels orígens dels temps i de la qual no ens podem deslliurar. 

I què hi tenen a veure els veïns de dalt amb tot això? Doncs que ells són els culpables que ara estigueu llegint aquestes línies.

Fa un parell d’anys, uns nous veïns van ocupar el pis de sobre on vivim amb la meva família. De seguida vam començar a sentir sorolls estranys, a qualsevol hora, sempre seguits d’una gran varietat de gemecs i esbufecs. Sens dubte per a mi va ser inspirador, i així, sense voler-ho, em van acabar regalant la que ha acabat sent la meva primera obra de teatre. Així que va per ells. 


Crítica: Els veïns de dalt

09/04/2015

Dues parelles es troben per sopar. Els convidats provoquen una situació que fa pensar sobre sexualitat i frustració

per María José Ragué

"Els veïns de dalt" és l’exemple arquetípic, d’interès i de qualitat d’un teatre que hauria de ser més freqüent a les nostres cartelleres. Una obra divertida però reflexiva, contemporània i amb una temàtica actual. La trobada de dues parelles, veïnes d’escala, ens proporciona una panoràmica de circumstàncies modernes, possibles, amb situacions que de vegades se’n van de mare però creïbles i que ens impulsen a riure. Es tracta de diàlegs àgils i interpretacions convincents. 

L’espectacle té bon ritme i un treball actoral excel·lent. Els personatges i els temes no ens resulten aliens. Una hora i quart que ens obliga a no perdre el fil ni dels diàlegs ni de les situacions, que ens permet fins i tot pensar, que ho vivim com possible. 

El teatre Romea està ple tots els dies i el públic s’ho passa bé, riu i aplaudeix. Aquest és un teatre que no podem deixar de banda, el de la comèdia contemporània per a tots els públics, sense enigmes, ni “intel·lectualitats”, molt ben fet, interpretat, dirigit i escrit.    

"Els veïns de dalt" ens mostra el sopar de dues parelles de veïns, aparentment la vida d’una parella és molt normal, la dels veïns convidats en canvi és d’actitud provocadora. Aquest parell és el que amb les seves provocacions, desencadenen la sexualitat i les seves frustracions orientant-les cap als amfitrions, empenyent-los cap al trauma, que fins i tot podria portar-los a trencar però que després de l’experiència del sopar, conflueix en una situació positiva.

Quatre interpretacions brillants d’Àgata Roca, Pere Arquillué, Nora Navas i Jordi Rico en un espai elegant, càlid i alhora sobri, amb una direcció vibrant, que ens transmet aquell poder del teatre que, sense evitar la reflexió ens diverteix i entreté. Teatre per a tots els públics. Tindrà llarga vida –si la programació no ho impedeix– al Teatre Romea de Barcelona.      

Trivial