Filumena Marturano

informació obraIntèrprets:
Clara Segura, Marissa Josa, Jordi Llovet, Eduard Muntada, Xavier Ruano, Josep Sobrevals, Sergi Torrecilla, Carla Vilaró, Montse Vellvehí, Enrico Ianniello
Ajudantia de direcció:
Albert Reverendo
Direcció:
Oriol Broggi
Escenografia:
Oriol Broggi
Il·luminació:
Pep Barcons
Vestuari:
Nina Pawlowsky
Caracterització:
Àngels Salinas
So:
Oscar Villar
Sinopsi:

Després de 25 anys de viure mantinguda per Domenico Soriano i múltiples negatives a casar-se amb ella, Filumena decideix fingir una greu malaltia per aconseguir que al llit de morta Domenico accepti contraure matrimoni. La casa és plena de metges i veïns, i enmig d’aquest ambient fúnebre arriba el capellà per donar-li l’extremunció i s’organitza el casament. Mentrestant, una jove amant de Domenico espera ansiosament a l’habitació del costat que Filumena traspassi… Però un cop casats Filumena Marturano s’aixeca del llit fresca com una rosa, i és aquí que comença l’espectacle.

Què ha empès a Filumena a muntar tota aquesta farsa? Perquè la seva obsessió per casar-se amb Domenico? I ell perquè portava 25 anys defugint el matrimoni? Aquesta és una comèdia d’embolics, secrets i intencions capgirades. Filumena és la protagonista d’un periple de vida que l’ha conduïda a enganyar, robar i aprofitar-se de Domenico, que sempre ha nedat en la opulència. L’esclat de la seva relació amorosa esquitxa a tothom qui els envolta i fins i tot a qui encara no els envolta. Tota la veritat és bolcada sobre la taula, però ja sabem que la veritat sovint és dolorosa…

Els aires d’Itàlia d’Eduardo De Filippo tornen a La Perla 29 per parlar-nos de l’amor i la venjança, de l’instint de supervivència i la petitesa humana. Un retrat a la napolitana on l’estima es posa a prova i ens recorda que l’amor és una força que a vegades rebota en direccions oposades.

Crítica: Filumena Marturano

09/12/2023

Matrimonio a la napolitana

per Ferran Baile

Estrenat el 2021, Filomena Marturano, es la tercera obra d´Eduardo de Filippo que produeix La Perla 29, i que s´estrena al Teatre Biblioteca. Ara torna amb sabor d´estrena, celebrant els 20 anys de continua i creixent activitat de la productora. La Perla 29, ja havia estrenat dos cores de l´autor napolità: Questi fantasmi (Amb dret a fantasma), el 2010 i Natale a casa Cupiello (2020). El 2015 es va estrenar al TNC, una més de les obres més reconegudes de l´autor, L´art de la comèdia.

Argument

La protagonista ha estat l´amant al llarg de vint anys de Domenico Soriano un potentat, que sempre li ha donat llargues al parlar de matrimoni. Soriano es un llibertí faldiller i molt gelós de la seva absoluta independència. Filumena decideix finalment fingir la seva mort per aconseguir que en aquesta extrema circumstància, Domenico accedeixi al casament. En aquest moment es quan comença l´obra. Un seguit d´embolics fa que Filumena li faci saber a Domenico que té tres fills i un, al menys, es d´ell. Els fills ja son adults i tot i que ella els ha mantingut amb la paga de Soriano, cap d´ells sap qui es la seva mare i molt menys la identitat del pare. Aquest fet fa que Domenico Soriano, que ja té més de 50 anys, en el fons està sol i sense família i li comença a veure les orelles a la vellesa, es replantegi la seva vida. 

L’adaptació, la direcció i el muntatge

Oriol Broggi, ànima i director de La Perla 29, es l´adaptador i director i creador de l´espai escènic, partint de la traducció feta per Xavier Valls Guinovart. Els responsables de l´il.luminació i l´espai sonor son respectivament Pep Barcons i Òscar Villar i del vestuari Nina Pavlovsky. L´obra està parlada indistintament en italià, català i castellà, ambientada amb música i cançons napolitanes. Una barreja que tot i els anacronismes, funciona a la perfecció. Una delícia de comèdia que et manté el somriure les dies hores i 10 minuts de duració (descans inclòs).

Els interprets

Clara Segura, torna a demostrar la seva gran categoria com a actriu, capaç de dominar el drama com la comèdia. Em va recordar a la gran Ana Magnani jove, però ambla seva personalitat pròpia. També té punts de la Sofia Loren.

Enrico Ianniello, actor napolità que ja havia protagonitzat el Natale a casa Cupiello, li dona la replica amb una deliciosa interpretació a la napolitana. Es actor habitual de la companyia de Toni Servillo (actor i director de teatre i inoblidable protagonista de pel.lícules com La gran belleza, Il divo, Silvio, No mires atrás i Viva la Libertà).

Completant la ben compenetrada companyia estan els veterans Marissa Jossa (que també hi va ser a Natale a casa Cupiello) i Jordi Coromina i donant vida als tres fills, Sergi Torrecilla (Una casa en la montaña), Josep Sobrevals (La nostra ciutat-Teatre Lliure-2023) i Jordi Llovet (que va participar a L´Hostelera). Montse Vellvehí i la jove Carla Vilaró (Nostra ciutat), doblant personatges arrodoneixen el repartiment. 

L´autor

Eduardo de Filippo (Napoli-1900-Roma 1984), es una de les grans personalitats del teatre a Italia. Actor, dramaturg, director de teatre i de cinema i humorista. Va elevar el teatre popular napolità i italià a nivell internacional. Les seves obres, moltes d´elles portades al cinema, es representen arreu i son clàssics constants dins de la programació del teatres a Italia.

Filumena Marturano va estar portada al cinema pel mateix Eduardo de Filippo, el 1954, protagonitzada per ell mateix i Titina de Filippo, la seva germana per a qui li va escriure l´obra. Ambdòs la van estrenar a teatre. Amb el títol de Matrimonio a la italiana (Matrimonio all´italiana), el 1964, va tenir una nova versió, la més coneguda, dirigida per Vittorio De Sica i protagonitzada per Sophia Loren i Marcello Mastroianni. Aquesta versió va ser candidata al Oscar i va aconseguir els premis Donatello del cinema italià al millor director, millor actriu i millor actor. L´any passat, el 2022, amb el nom original de Filumena Marturano, es va estrenar una nova pel.lícula, dirigida per Francesco Amato i protagonitzada per Vanessa Scalera i Massimiliano Gallo.

Recomenable

Anar amb temps i gaudir dels espais anexes a la sala. Del bar amb la seva temptadora oferta i de les sales d´exposició i venda de llibres a l´entorn de La Perla 29, dels seus vint anys de trajectòria i dels seus muntatges.

 

text: ferranbaile@gmail.com