Fugit

informació obraCompanyia:
Kamchàtka
Autoria:
Kamchàtka
Direcció:
Adrian Schvarzstein
Intèrprets:
Cristina Aguirre Pérez, Claudio Levati, Andrea Lorenzetti, Judit Ortiz Parra, Lluis Petit, Josep Roca Canal, Edu Rodilla Soriano, Santi Rovira Odena, Gary Shochat, Prisca Villa
Producció:
FiraTàrrega, Scènes de la Rue – Mulhouse (, Derrière le Hublot – Capdenac
Estrena:
Estrena a FiraTàrrega 2014
Sinopsi:

Aquest treball es planteja com una preqüela que s’ubica a l’inici de la trilogia integrada per Kamchàtka i Habitaculum. Els mateixos personatges, el mateix univers. El públic és citat en un lloc inesperat per iniciar un viatge sorprenent. Una aventura on la geografia de la pròpia ciutat es converteix en un laberint ple d'experiències. Un espectacle en moviment, una fugida plantejada com una forma de lluita cap a l'esperança d'un món millor.

Crítica: Fugit

12/09/2014

L'espectacle rodó: personatges, trama, implicacio del públic, senzillesa... tot al servei de la poesia i un bri de denúncia

per Jordi Bordes

Els personatges de Kamchatka tanquen la seva trilogia. Ho fan amb el que hauria de ser el primer capítol, quan decideixen marxar cap a la seva terra promesa. Amb la seva ingenuïtat, una mirada amable, un somriure suau, un gest d'escalf, no troben enemic que els temi. Noo haurien de trobar-lo, si més no. Però ells segueixen sent porucs, inquiets, prudents. Amb la humilitat de saber-se amb robes, vestits i maletes que no s'adequen al seu entorn conviden a què els espectadors (però ells preferirien dir-los-hi còmplices d'aventures efímeres) transitin amb ells, saltant a camions entre llençols; haurn de portar una marca per anar sent atesos per companys d'una estranya màfia que no maltracta, si no que acarona i refresca. Inciten a abandonar documentació i telèfons mòbils. També el seu passat familiar. Tot es crema per la il·lusió del demà. Quan arriba aquest final, hi ha la festa: la celebració. Però, en realitat (adverteixen des de la companyia Kamchatka), és un breu parèntesi. En el nou entorn, tornarà a haver una estranya ceguesa, caldrà aprendre totes les regles de convivència per seguir passant desapercebut. No hi ha mai dolor, hi ha només raons vitals per fer un tomb radical a la trajectòria personal. Ells, sí, es fan fonedissos i abandonen maletes, per fi.

En quant a espectacle és el més rodó perquè integra el joc i l'estranyesa tendre de Kamchatka, 2007 i la força poètica d'Habitáculum, 2010. Llavors, a Cal Trepat de Tàrrega aquells estranys immigrants miraven d'oferir-se generosos als seus veïns convidant-los a què visitessin i compartissn els somnis escampats per les habitacions d'aquell recinte misteriós de parets i joguines esventrades. Fugit és un espectacle de difícil producció (per la complexitat dels itinerariis que tracen personatges i "còmplices d'aventures efímeres") però que és molt recomanable per a la salut de l'ànima. A Tàrrega, certament, hi ha dificultat en algunes parts per a les persones de mobilitat reduida. Però l'entrega i bonesa dels personatges sempre troba una solució plausible, si hi és. Contagien escalf tendre.