Cels

informació obraCompanyia:
La Perla
Autoria:
Wadji Mouawad
Traducció:
Cristina Genebat
Direcció:
Oriol Broggi
Intèrprets:
Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Eduard Farelo, Xavier Ricart, Ernest Villegas, Carles Martínez (en video), Àlex López (en video), Entic Auquer (en video)
Il·luminació:
David Bofarull (aai)
Vestuari:
Berta Riera
So:
Damien Bazin
Vídeo:
Cisco Isern
Ajudantia de direcció:
Montse Tixé
Producció:
La Perla29
Sinopsi:

Aïllats en un lloc secret, cinc persones que formen part d'una organització internacional anomenada Sòcrates, es dediquen a espiar converses telefòniques per evitar un immiment atemptat terrorista. Tot i això, quan un d'ells se suïcida, el món personal de cadascú comença esfondrar-se alhora que la història mateixa es posa en dubte.

Sobre l'obra, l'autor va dir: "Per arribar a arrencar-se els ulls cal haver viscut prèviament en una ceguesa" Cels és la darrera obra de la tetralogia La sang de les promeses de la qual forman part Litoral, Incendis i Boscos. Broggi i La Perla29  van reivindicar el teatre èpic de Mouawad amb Incendis al Teatre Romea, ara fa dues temporades.

Crítica: Cels

14/07/2014

L'univers Mouawad

per Iolanda G. Madariaga

Cels és una recerca necessària i urgent de la "veritat" servida en forma de thriller d'espionatge. La quarta part de la tetralogia La sang des promesses de Wajdi Mouawad conté tots els elements d'una obra del gènere emmascarant la primigènia forma teatral de la tragèdia. Si en les tres primeres obres (Littoral, Incendies, Forêts), Mouawad es llança a la recerca del passat, a Cels fa una incursió en el futur; un futur pròxim, quasi immediat. 

Estem en un lloc del que gairebé ningú en sap res, una mena de búnquer dels serveis d'intel·ligència transnacionals: un dels nusos d'una gran xarxa. En aquest no-lloc, cinc experts han de trobar la clau per evitar un atemptat terrorista a escala internacional que s'ha de produir de forma imminent. Totes són persones altament qualificades de les que, en principi, gens importa la seva vida privada. El fet és, però, que el criptògraf  Valéry Masson (magistral la interpretació de Carles Martínez enregistrada en un primer pla tancat de webcam) s'ha suïcidat. El ve a substituir el seu amic i deixeble Clément Symanovsky (magnífica la progressió d'Eduard Farelo que es presenta com un personatge gris i pla i que va adquirint color i guanyant profunditat fins la saturació). A quatre dies d'abandonar la missió, els protagonistes hauran de continuar en el lloc fins que no siguin capaços de determinar la causa del suïcidi del company.  Broggi ha reconvertit la medieval sala de la Biblioteca en un espai asèptic i tecnificat, envoltat d'un petit jardí habitat només per algunes escultures d'aire clàssic i uns petits espais "privats" per a quatre dels personatges. En el joc entre l'espai comú, el jardí compartit i l'espai privat se'ns desvetlla el drama de cada personatge. Les tensions entre ells esclaten en el Cap d'Any, condemnats a passar-lo junts. El cap, Blaise Centier (Xavier Boada), haurà de cedir el seu lideratge al jove enginyer Vicent Le Chef (Ernest Villegas). Malgrat això, la investigació ha fet un tomb: la causa del suïcidi i l'atemptat terrorista tenen un nexe clar. 

El passat torna de forma aclaparadora, amb ell -i en ell- totes les obsessions que configuren l'obra de Maouawad. La teranyina en la que ens ha atrapat de nou Maouawad és un univers d'eternes constel·lacions. Viatgem d'una a l'altra a través de les paraules i retrobem els mites i les icones més preuats. Broggi ens serveix la complexa trama de manera eficaç, molt ben assistit pel disseny audiovisual de Cisco Isern. Entre ordinadors, projeccions i gravacions diverses, apareix l'ombra de Medea encarnada en Dolorosa Haché (esplèndida Màrcia Cisteró en la revelació del seu crim!); l'au Fènix i l'Esperit Sant es fonen i es fa present la gran tragèdia: la que ha llegit sense voler creure-la Charlie Eliot Johns (un Xavier Ricart immens  en el seu dolor!). -Tot està escrit!- sembla dir-nos en veu baixa Wajdi Maouawad... La Perla 29 li fa de potent altaveu.


Trivial