Ragazzo

informació obraDirecció:
Lali Álvarez
Intèrprets:
Oriol Pla, Mari Pau Pigem
Ajudantia de direcció:
Quimet Pla
Il·luminació:
Núria Solina
So:
Pau Matas Nogué
Companyia:
Cia. Dara Teatre
Sinopsi:

Europa, estiu de 2001. La ciutat del Ragazzo viu la restricció de drets socials més gran que ha viscut el continent des de la Segona Guerra Mundial: les fronteres estan tancades, se suspèn el tractat de Schengen, es prohibeixen les manifestacions i reunions en algunes zones de la ciutat, es prohibeix estendre la roba als balcons. Detencions. Identificacions. 30.000 policies patrullen els carrers i no permeten l’entrada a la Zona Rossa, el lloc on els líders mundials del G8 estan realitzant una cimera.

Ragazzo, malgrat tot, viu l’estiu de la ciutat: fa poc han okupat amb uns amics un espai acollidor que han condicionat com a vivenda, està de vacances, té temps per escoltar música, llegir, cuinar, enamorar-se... i per participar al Fòrum Social Mundial que també s’ha instal·lat a la ciutat i on més de mig milió de persones discuteixen com seria aquest "altre món possible" que des de fa uns anys s’imagina com alternativa a la globalització. El seu destí quedarà marcat quan prengui la decisió de quedar-se a la Columna dels Desobedients, que s’ha proposat una acció pacífica de desobediència civil: violar el confinament de la Zona Rossa.

Què fer davant l'amenaça? Té legitimitat un govern que s'ha de blindar per decidir? Qui (i per a què) fa servir la  violència? Què és la impunitat? Un altre món és possible?

"Ragazzo" és un crit a la vida, a la dignificació de les històries personals, a la reivindicació de la memòria col·lectiva i de la Història que els amos del món mai escriuran per nosaltres.

Dedicat a la memòria de Carlo Giuliani, assassinat a Gènova el 20 de juliol de 2001.

Premi de la Crítica per a joves 2015

Oriol Pla premi de la Crítica Revelació 2015 per a aquest espectacle i per la seva intervenció a Be God Is)

 La directora Lali Álvarez, finalista a artistes revelació als Premis de la Crítica 2015


Crítica: Ragazzo

17/02/2017

ADMIRABLE RAGAZZO

per Ferran Baile

No us el perdeu. Sens dubte un dels espectacles més interessants de la temporada. Ragazzo (noi en italià), segueix els darrers tres dies del jove Carlo Giuliani de 23 anys. Durant la reunió dels G-8 a la ciutat de Gènova, la policia va organitzar un desplegament policial avassallador i va emprar una repressió brutal sobre les manifestacions de protesta. El resultat va ser quantitat de persones ferides i la mort per tret de bala de Giuliani.

Com si fóssim uns privilegiats observadors omnipresents, Giuliani ens permet entrar en la seva intimitat, en el seu auster apartament dins d´una nau industrial. Ens permet seguir els seus hàbits quotidians, els seus pensaments, els seus dubtes (els de qualsevol noi que vol pensar per si mateix), els per quès de les contradiccions de la societat en la que viu, de la pròpia existència. Una realitat que en la Itàlia de Berlusconi s´ accentua i que amb els helicòpters sobrevolant contínuament la ciutat i l´autèntic estat de setge en que va sotmetre la policia als ciutadans. Giuliani un jove nerviós i hiperactiu viu amb angoixa tots aquests fets.

Amb ell assistim a les manifestacions, a l´amistat amb una jove polonesa que coneix en un dels mítings. Al caos organitzat per la carga policial, a la reacció de ràbia davant la brutalitat represiva. A la mort del propi Giuliani.

El muntatge, l´autoria, l´interpretació

Escenari nu, sols els estris (un llit, una taula, un lavabo, una cuina), del lloc on viu el noi. Un ambient sonor de fons que ens acompanyarà al llarg de la representació. Un actor extraordinari, Oriol Pla, que ens ofereix una interpretació sobèrbia, plena de matisos, d´una força i un desgast emocional i físic impressionant. Vulnerable, enèrgic, somiador, eclèctic, dispers, enamoradís, reflexiu, sensible, combatiu, impacient, ingenu, vital, violent davant la violència. Com tants i tants joves.

Un text i una direcció de Lali Alvarez, concís i precís, Excel.lent. Un text que es va anar coent al llarg de més de dos anys i amb les converses directes amb la mare i la germana de Giuliani.

Lali Alvarez és una personalitat inquieta i creativa, dramaturga-directora-poetessa, amb un esperit de continua experimentació i recerca. Formada a l´UB (Filosofia), realització d´audiovisuals i l´Institut del Teatre (dramatúrgia i dirección escénica). Entre els seus darrers treballs estan Barcelona (contra la paret), autora i directora amb la Cia. La Pública (Temporada Alta-Antic Teatre-2016) i Poematon, en gira acompanyant l´exposició Els colors del mar-Sorolla (CaixaFòrum). www.projectesminusculs.wixsite.com/lalialvarezgarriga

Oriol Pla es fill del polifacètic i destacat actor, clown i co-fundador de Comediants, Quimet Pla, i de Núria Solina, music-violinista, clown i trapezista. Des de ben petit ha viscut el món escènic en totes les seves més variades facetes (circ, clown, animació de carrer, cançó, teatre de text, teatre corporal..). En el seu primer treball profesional, amb sols 20 anys d´edat, Jo mai (2014-Lliure), un joc de clowns, ja destacava amb la seva interpretació d´un clown elèctric. En aquest muntatge va coincidir amb Lali Alvarez, que feia l´ajudantia de direcció. Abans havia estat el cinema qui el va captar amb una participació destacada a dues pel.lícules, Animals i Any de gràcia, la darrera de Ventura Pons (any 2012). El 2015, seria el seu gran any interpretant al fill de Ricardo Darín a la premiada Truman i protagonitzant el curt Graffitti, i l´estrena de Ragazzo, a més d´intervencions a diverses sèries televisives. El mes d´abril començarà el rodatge d´Incerta glòria, amb Agustí Villaronga (Pa negre)

Ragazzo, es va estrenar el juny del 2015 a la sala independent Nau Ivanow (Barcelona), posteriorment a la sala Eolia (2016) i ara a l´Espai Lliure, estant en gira i preparant noves actuacions a Barcelona i a Madrid.

Ragazzo, va obtenir per part de la crítica de Barcelona, el premi al Millor espectacle per a Joves, i el premi al millor actor revelació, Oriol Pla (2015-atorgat en la gala del 2016 ). També va obtener el premi Serra d´Or al millor espectacle teatral 2015.  

Menció especial pel cuidat i perseverant espai sonor, Pau Matas.

Teatre Tot Terreny, és la companyia creada per Cimant Pla, quan va començar la seva trajectòria en solitari desprès de deixar Comediants, i Núria Solina. El nom ja és tota una declaració de principis, obert a tota classe de teatre i manifestació artítica. Entre els seus darrers treballs estan Colors (familiar-2015) i Odisseus (Sala Beckett-2016) i entre els seus treballs més destacats, encara en gira, Absenta (protagonitzat pels dos fundadors) i El General Bum Bum (carrer-estrenat el 2012).  

http://ca-es.facebook.com/teatretotterreny

« L´univers és infinit. La mort és infinita. Ha de ser dificil acceptar aquest concepte, entendre´l”- reflexions de Carlo Giuliani.  Giuliani malgrat la seva anònima joventut ha perviscut la mort i s´ha convertit en un símbol de la lluita contra la violència del poder (més enllà del policia, un jove com ell, que va disparar i únic imputat, hi havien alts comandaments policials i unes ordres de carta blanca repressiva que emanaven del mateix ministeri de l´Interior i del propi Berluscconi).  

text: ferranbaile@gmail.com